Papa Benedict denunta esecul capitalismului

Joi, 09 Iulie 2009, ora 15:47
2361 citiri
Papa Benedict denunta esecul capitalismului
Foto: Daylife

Capitalismul modern a dat gres, este limitat si sufera de lipsa unor principii etice, a declarat Papa Benedict al XVI-lea, intr-un comunicat despre starea economica mondiala.

"Scena economica internationala din prezent, marcata de grave deviatii si esecuri, cere o intelegere aprofundata, schimbata, a afacerilor", se arata in scrisoare, intitulata "Caritas in Veritate".

Papa Benedict al XVI-lea a dezaprobat esecul capitalismului, expus de criza financiara, indemnand tarile bogate ale lumii sa infiinteze o "adevarata autoritate politica", care sa supravegheze intoarcerea la valorile etice.

Suveranul Pontif a criticat pietele nereglementate, facand apel la o supraveghere mai atenta din partea guvernelor.

In scrisoarea sa, Papa vorbeste despre nevoia ca economia sa lucreze in beneficiul saracilor si sprijina globalizarea ca metoda de a elimina saracia.

"Biserica a sustinut intotdeauna ca actiunile economice nu ar trebui privite drept un lucru care se opune societatii. In sine, piata nu este si nu trebuie sa devina un loc in care cei puternici ii supun pe cei slabi", se arata in scrisoare, citata de The Wall Street Journal.

"Piata poate deveni o forta negativa, nu prin natura sa, ci din cauza unor ideologii care o transforma. Trebuie sa ne amintim ca piata nu exista in stare pura. Ea este definita de configuratiile culturale. Economia si finantele, ca instrumente, pot fi folosite prost, cand cei aflati la conducere sunt motivati de scopuri pur egoiste", adauga Papa.

Finantistii trebuie sa regaseasca principiile etice de baza

Benedict al XVI-lea roaga bancherii sa renunte la practicile care au condus la criza economica globala si sa-si foloseasca puterea pentru a ajuta lumea sa se dezvolte.

"In primul rand, nu trebuie sa consideram ca intentiile bune sunt incompatibile cu producerea de bunuri. Finantistii trebuie SA redescopere fundatia etica a activitatii lor si sa nu abuzeze de instrumentele sofisticate, care pot fi folosite pentru a trada interesele clientilor", mai scrie Papa.

Suveranul Pontif crede ca, pentru a functiona corect, economia are nevoie de principii etice orientate spre oameni.

Scrisoarea Papei, emisa in contextul desfasurarii summit-ului G8, pune accentul pe nevoia de a redistribui bogatia, ceea ce va isca, probabil, discutii aprinse intre liderii celor mai industrializate tari din lume.

De altfel, mai multe tari au fost criticate din cauza faptului ca redus sumele acordate tarilor din lumea a treia, sub forma de ajutoare, avand in vedere ca, din cauza crizei, sute de milioane de persoane sunt amenintate de foamete.

"Intreaga economie si finantele, nu doar cateva sectoare, trebuie folosite pentru a crea conditii prielnice pentru dezvoltarea umana", a incheiat Papa.

#Papa Benedict XVI, #situatie economica mondiala, #principii etice economie , #stiri economice