Ziare.com

Parc de turbine eoliene in judetul Constanta

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 13:17

   

Parc de turbine eoliene in judetul Constanta
Potrivit angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana, Romania trebuie sa incurajeze investitiile in surse alternative de energie si, pana in 2019, mai mult de o treime din energia electrica produsa sa fie din resurse regenerabile.

Acum am depasit cu putin 25%, iar investitiile sunt necesare. Un parc eolian se construieste in Dobrogea, in zona Fantanele-Cogealac. In Romania, doar 1% din necesarul de energie este produs prin puterea vantului, informeaza Realitatea Tv.

Amenzi pentru investitori

La Cogealac, in judetul Constanta, o companie straina vrea sa construiasca sute de moristi. Societatea a primit autorizatii de la ministere, ANRE, de la autoritatile locale, dar si de la comisiile care au verificat pana acum proiectul.

Singura care a contestat actele a fost primaria, iar compania a fost amendata si a trebuit sa inchida santierul.

"Sunt multe actiuni care sunt pe rolul instantelor constantene, vizavi de valabilitatea autorizatilor de construire, vizavi de procesele verbale emise de primarul comunei Cogealac in care a dispus masuri complementare nelegale de sistare a lucrarilor de construire", a declarat Corina Mardale, avocat Tomis Team, pentru sursa citata.

"I-am amendat initial pentru ca la santier nu se gaseau niciun fel de documente desi se incepusera lucrarile de decopertare, si dupa acea i-am amendat pentru ca documentele obtinute, respectiv autorizatia de constructie era obtinuta pentru terenul din Fantanele", a explicat Tiberiu Maftei, consilierul personal al primarului din Cogealac.

Beneficiile pentru comunitate

In schimb, la Fantanele, comuna invecinata, s-a investit in centrale eoliene, iar acum oamenii se bucura de rezultate. Drumurile au fost pietruite, iar localitatea va avea iluminat public gratuit.

In plus, localnicii pe terenurile carora au fost amplasate centralele eoliene primesc cate trei mii de euro pe an, timp de 30 de ani.

"Este benefic pentru comunitate, in primul rand prin impozitele si taxele care vor intra la bugetul local (...) Aceste eoliene vor veni ca o mana cereasca pentru dezvoltarea comunitatii in sensul lucrarilor de infrastructura si alte feluri de lucrari ce se vor face in continuare", a precizat primarul din Fantanele, Gheorghe Popescu.

Firma care a demarat proiectul spune ca in zona Fantanele se vor produce 6.000 de MW pe an, adica aproape jumatate din potentialul total al Romaniei in sectorul energiei eoliene.

A.S.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2847 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce nu este prea clar

Adica in com. Fantanele se afla jumatate din potentialul total al energiei eoliene din Romania???
In restul tarii nu mai bate vantul? l-au blocat?

 

pt predator

imi plac anumiti "predatori". Fain cand inteligenta amendeaza aiureli din articole... Sarbatori fericite la toti.

tonomate

E mai mult decat transparenta implicarea subiectiva a grupului Realitatea/Cotidianul in promovarea interesului firmei cehe. Iar ziare.com preia cu o nonsalanta care ma face sa cred ca e parte a aceleiasi campanii. Daca nu cumva unii din redactori sunt cam saraci cu duhul...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor