Acord intre statele membre UE pentru pasapoartele de vaccinare. Introducerea lor, "la timp pentru vara lui 2021"

Miercuri, 14 Aprilie 2021, ora 18:30
5260 citiri
Acord intre statele membre UE pentru pasapoartele de vaccinare. Introducerea lor, "la timp pentru vara lui 2021"
Pasaportul de vaccinare intra in linie dreapta/Foto: Pixabay.com

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au incheiat miercuri un acord oficial cu privire la certificate sanitare care sa favorizeze o relansare a turismului in aceasta vara, iar Parlamentul European urmeaza sa negocieze in mai modalitatile acestui pasaport vaccinal, declara doua surse diplomatice pentru Reuters.

Aceste viitoare certificate urmeaza sa le permita persoanelor vaccinate, vindecate sau care detin unt est negativ covid-19 sa calatoreasca mai usor in interiorul UE.

Cele 27 de state membre UE "isi subliniaza angajamentul de a dispune de un cadru la timp pentru vara lui 2021", se arata in acest document validat de catre reprezentantii lor, pe care Reuters scrie ca l-a putut consulta.

Parlamentul European (PE) - care este necesar sa dea unda verde acestui proiect pentrtu a fi pus in aplicare - urmeaza sa adopte o pozitie cu privire la acest subiect pana la sfarsitul acestei luni, iar negocieri intre PE si reprezentanti ai statelor membre si Comisiei Europene (CE) urmeaza sa aiba loc in mai.

Statele membre UE actioneaza, pana atunci, pentru a se asigura ca "dispun de solutiile tehnologice necesare" in vederea unei favorizari a implementarii certificatelor - indifernt daca acstea vor fi imprimate sau digitale - se arata in document.

Acordul are prevederi in vederea unei evitari a unor discriminari a persoanelor care nu pot au nu vor sa se vaccineze, scrie Reuters.

Unele tari ar putea emite certificate specifice cu privire la vaccinarea cu vaccinul rusesc impotriva covid-19 Sputinik V, care nu a fost autorizat de catre Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), in cazul in care folosesc acest vaccin, iar celalte state membre UE urmeaza sa decida daca recunosc sau nu un astfel de certificat.

Zilele trecute, certificatul Verde European a primit o finantare suplimentara de 121,5 milioane de euro, pentru toate cele 27 de state membre ale UE.

Potrivit Ursulei von de Leyen, presedintele Comisiei Europene, certificatele vor contribui la reluarea calatoriilor sigure in spatiul comunitar.

"Scopul nostru este sa fie functionale pana in aceasta vara. Invit tarile UE sa creeze fara intarziere infrastructura necesara", preciza Von de Leyen pe Twitter.

Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Adrian Câciu, a anunțat că 400 de milioane de euro vor fi disponibile pentru Start Up Nation 2024, pentru IMM-uri. Această sumă...
Romanii au consumat mai putina energie electrica in ianuarie. Pe piata raman problemele create de guvern
Romanii au consumat mai putina energie electrica in ianuarie. Pe piata raman problemele create de guvern
Consumul de energie electrica crescut, in Romania, cu 3,2% in luna ianuarie 2024, fata de aceeasi perioada din anul precedent. Astfel, consumul final de energie electrica in economie s-a majorat cu...
#pasaport de vaccinare, #Uniunea Europeana, #economie, #turism , #stiri economice
Comentarii
Poza Sebulba
Sebulba
rank 5
Pierderi de minim 50% pe toate fronturile!