Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Patronatele din Turism, mesaj despre "situatia dramatica": "Eliminarea voucherelor de vacanta inseamna distrugerea sectorului cu o suma ce depaseste 300 milioane de euro"

Vineri, 12 Februarie 2021, ora 18:06
3531 citiri
Patronatele din Turism, mesaj despre "situatia dramatica": "Eliminarea voucherelor de vacanta inseamna distrugerea sectorului cu o suma ce depaseste 300 milioane de euro"
Patronatele din turism cer guvernului reintroducerea voucherelor de vacanta/Cursdeguvernare

Intr-o scrisoare adresata presedintelui tarii, prim ministrului, ministrului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului si presedintilor celor doua camere, Federatia Patronatelor din Turism cere autoritatilor deblocarea masurilor dedicate turismului privind pierderile provocate de pandemie, dar si reintroducerea voucherelor de vacanta pentru functionarii publici.

Scrisoarea deschisa este semnata de mai multe organizatii patronale importante din turism si este adresata tuturor institutiilor importante ale statului roman. Documentul a fost publicat vineri, 12 februarie.

"Avand in vedere contextul epidemiologic, in care Comisia Europeana a stabilit ca prioritate,

alaturi de masurile urgente de limitare a raspandirii virusului si abordarea consecintelor

economice, de notorietate fiind ca turismul este afectat major de aceasta pandemie, si tinand seama de faptul ca impactul pandemiei provocat de aparitia virusului Sars-COV-2 asupra sectorului turistic romanesc este dezastruos, va solicitam:

1. Operationalizarea celorlalte masuri, inclusiv masura dedicata turismului, care prevede

compensarea in cuantum de 20% a pierderilor la cifra de afaceri a companiilor cu cod CAEN

specific,

2. Alocarea disponibilitatilor banesti catre masura M2, astfel incat banii sa ajunga cat mai repede inconturile agentilor economici,

3. Acordarea cat mai rapida a voucherelor de vacanta,

Doar in felul acesta ar putea fi diminuat impactul major pe care pandemia il are asupra

sectorului turism si serviciilor conexe din Romania si ar putea contribui la supravietuirea acestuia.

Aceste masuri ar dovedi ca Guvernul actual este responsabil fata de cetateanul roman, fata

de capitalul romanesc si ca e capabil sa-si respecte angajamentele luate fata de cei care si-au pusincrederea in ei atunci cand au participat la dialogurile organizate formal", se arata in documentul citat.

Voucherele de vacanta, un sprijin real pentru turism

In ceea ce priveste voucherele de vacanta, patronatele din turism sustin ca sunt o forma de sprijin pentru angajatii care au beneficiat de acestea, in conditiile in care statisticile europene arata ca romanii aloca printre cele mai mici bugete pentru vacanta, iar in perioade de criza, aceasta este prima cheltuiala pe care o taie de pe lista. De asemenea sunt un real sprijin pentru dezvoltarea turismului autohton, dar si pentru incasarile la buget, pentru ca multe unitati de cazare care activau la negru au preferat sa se autorizeze si, asadar, sa plateasca taxe la stat.

"Cifrele oficiale sustin afirmatia de mai sus; astfel, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, in perioada 2014-2016 s-au clasificat un numar de 41,493 de spatii de cazare. Incepand cu anul 2017, datorita introducerii voucherelor de vacanta, numarul spatiilor de cazare clasificate a crescut brusc si evident, pana in anul 2019 fiind clasificate 128,144 de spatii de cazare.

Asadar, un numar triplu de unitati de cazare. Statisticile ne indica faptul ca, pe langa diminuarea turismului la negru si cresterea gradului de colectare, voucherele de vacanta au stimulat investitiile in turism, ceea ce a dus, implicit, la cresterea numarului de locuri de munca in turism. Este de asteptat ca una dintre consecintele directe ale eliminarii voucherelor sa fie scaderea sumelor colectate de stat; isi permite un stat afectat la randul sau de pandemie sa selipseasca de aceste sume?", se mai arata in documentul citat.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat luni 8 februarie ca, in sedinta coalitiei guvernamentale, s-au discutat liniile mari ale constructiei bugetare pentru acest an si anumite masuri pentru restrangerea cheltuielilor, precizand ca voucherele de vacanta nu vor mai fi emise in 2021.

"Raman valabile voucherele de vacanta care au fost emise anterior si care pot fi folosite in cursul anului 2021. Nu se emit noi vouchere de vacanta, pentru ca sunt vouchere de vacanta care sunt valabile in cursul anului 2021", a declarat Ludovic Orban luni la Parlament.

Scrisoare Deschisa FPTR 12022021 by Laurentiu Sirbu on Scribd

Mai puteti citi:

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#patronate turism, #vouchere de vacanta, #pandemie, #stiri economice , #stiri economice