Patrone (BERD): Romania are nevoie de un nou model de crestere. Lipsesc multe ingrediente, precum infrastructura

Marti, 12 Iunie 2018, ora 19:03

   

Patrone (BERD): Romania are nevoie de un nou model de crestere. Lipsesc multe ingrediente, precum infrastructura
Romania necesita un nou model de crestere economica bazat pe inovare si integrare in lantul valorilor globale pentru a accelera pe calea convergentei, a declarat marti directorul regional al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Matteo Patrone, la o conferinta unde a fost prezentat "Raportul de tranzitie al BERD 2017-18".

"Raportul de anul acesta se focuseaza asupra provocarilor sustinerii cresterii economice, cu o referire particulara la tarile cu un nivel mijlociu al venitului. Asa cum Valentin (Valentin Lazea - n. red.) a mentionat, Romania nu este o exceptie de la aceste probleme si de la aceste provocari.

PIB creste peste potential, bazat pe consum, alimentat de cresterea salariilor, fara o corelare cu imbunatatirea productivitatii tarii. Pentru a continua si posibil accelera pe calea convergentei, Romania, asemenea multor tari in regiune, fara diferenta la care se face referire, necesita un nou model de crestere economica bazat pe inovare si integrare in lantul valorilor globale.

Este convingerea mea ca Romania se situeaza foarte bine pe aceasta cale, ca urmare a capitalului uman si tehnologiei de varf, ca ICT, industria aerospatiala sau automotive, ca sa numesc cateva. Dar sunt o serie de ingrediente care lipesc sau ar trebui sustinute, unele mentionate de Valentin, precum reformele structurale. Cred ca infrastructura este un ingredient crucial", a spus Matteo Patrone.

Potrivit acestuia, infrastructura reprezinta un ingredient crucial pentru ca sprijina incluziunea sociala, integrarea geografica si creste productivitatea, pentru ca deschide calea spre comert si investitii straine directe.

De asemenea, acesta a mentionat ca necesarul de investitii in infrastructura in regiune se va ridica in urmatorii cinci ani la 40% din totalul necesar de investitii, respectiv 1,9 mii de miliarde de euro.

Cu o retea de 747 de kilometri de autostrazi, Romania se situeaza pe un loc scazut comparativ cu tarile din regiune in ceea ce priveste densitatea retelei de infrastructura sau extinderea ei din punct de vedere geografic.

Matteo Patrone sustine ca exista si sectoare unde au fost obtinute progrese, precum sectorul apei sau cel al energiei, mentionand interconexiunea retelei de gaze cu Bulgaria sau Ungaria.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2673 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
MosGerila
rank 5
Pentru istorie si pentru informarea generala, va reamintesc criza
europeana din 1936-38. La acea data, somajul in tari ca Germania era infricosator, falimentele se tineau lant si sinuciderile erau moneda curenta!
Ce a facut Hitler, ajuns la putere? A dezvoltat reteaua de autostrazi, cea mai densa din lume, care a legat industriile intre ele si care a oferit MUNCA milioanelor de someri !!! Dintr-o piatra doua tinte !
A dezvoltat industria auto (vezi Volkswagenul lui Ferdinand Porche).
A dat poporului un sens in viata si i-a adus demnitate prin munca!

Evident, nu discut despre politica lui Hitler sau despre nazism, discut numai de actiune unei natiuni aflata cu capul sub apa !

Infrastructura din Romania este piatra de temelie a viitorului si o solutie pentru reducerea plecarilor din tara a fortei vie de munca. Dar inteleg sobolanii rosii asta? Dar au chef sa se schimbe ceva? Eu cred ca nu !
Utilizator sters
ACUM ai vazut, bre Patrone ?
Dupa 29 de ani in care ati facut TOTUL, "to'arashi" ca sa fim unde suntem.
barabula
rank 5
cand zici "to'arashi"
te referi la camarazii vostri fesenisti si toti emanatii de prin toate partidele care au adunat averi din vanzarea tarii?
Tome
rank 5
Romania are nevoie ...
..de o modificare a constitutiei !
Si printre altele sa se interzica oficial, accesul infractorilor ..si a persoanelor compromise moral, in functiile publice din orice institutie a statului !
Nu de alta ..dar se muta cei din penitenciar in parlament !
Utilizator sters
Bai acestia,trezirea,
cum sa existe infrastructura,autostrazi si cai ferate cand companiile care le executa sunt obligate sa cumpere pamant de flori de la sotul lui Kovesi care e specialist in pus cabluri de internet.Si autostrada s-a surpat si nimeni nu e vinovat.
barabula
rank 5
credeam ca astea
le face firma aia de telefonie
tel-drum
Utilizator sters
ASA cred Boullele Barate ...
Gresit ...
Caliman Eugen
rank 4
1.Nimic nou, decit o...scapare!Inca din 2010 Liviu Voinea arata in
lucrarea "Reindustrializarea Romaniai - Politici si Strategii", ca Romania NU se poate REINDUSTRIALIZA datorita crizei sistemului economic national si lipsei unui NOU model de dezvoltare".Criza sistemului economic national consta in (insasi) lipsa economiei, industriei nationale si utilitatilor nationale care sa sustina material si financiar dezvoltarea industriala si pe care sa se articuleze procesul de administrare a dezvoltarii!
2.Cu alte cuvinte nu avem cine sa ofere bani pentru dezvoltare fiindca Romania NU are economie si industrie nationala.
De asemenea cu cine sa se articuleze sau colaboreze administratoriii nationali ai dezvoltarii, daca tot ceeace exista in tara apartine firmelor si tarilor straine?
3.Constructia de infrastrucrura nu se realizeaza pe bete de chibrite, iar pe de alta parte numai investitiile majore industriale orienteaza punctele si traseele ce trebuie acoperite cu autostrazi si cai ferate.
Le ceeace produce agricol si industrial Romania nu se justifica sa impinzesti tara cu autostrazi in speranta ca vin investititorii, cita vreme Romania NU are un proiect national de reindustrializare, care sa aduca in tara migrantii economici romani din Vest care sa ocupe viitoarele locuri de munca.
4.La 8 ani dupa ce stiam in ce consta Crzia sistemica si de model de dezvoltare a Romaniai (lecturind lucrarea citata), iata ca cineva mai vine cu indicatii generale, bune si ele daca Guvernele ar evalua si promova proiectele nationale de reindustrializare, propuse celor trei guverne P.S.Democrat, din care :2 decedate si al treilea in ...coma economica si bugetara...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor