Aproape jumatate din pensiile speciale acordate in momentul de fata in Romania au ca beneficiari procurori si judecatori, aceasta categorie fiind si cea mai bine remunerata dintre toate cele sase "caste" ale specialilor.
Ziare.com a facut cateva calcule pentru a va arata cam cate pensii mici de sub 500 de lei, ar putea acoperi pensiile specialilor din magistratura in numai o singura luna, daca ne luam dupa cifrele pe care le publica lunar institutiile statului avizate.
Potrivit Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), in luna mai, erau 9.665 de beneficieri de pensii speciale, incadrati in 6 categorii. Cei mai multi dintre acestia se afla in categoria procurorilor si judecatorilor, adica exact acea categorie care are cele mai mari pensii, cele de aproape 20.000 de lei pe luna.
Astfel pe:
Pensia medie, in Romania, este de 12 ori mai mica decat pensia speciala a unui judecator.
In conditiile in care pensia medie in Romania este de 1.650 de lei, potrivit cifrelor publicate de INS pentru luna martie, asta inseamna ca cea mai mica pensie speciala este de cel 3 ori mai mare decat o pensie normala, iar cea mai mare pensie speciala este de 12 ori mai mare decat media.
Dar tot potrivit cifrelor provenite de la INS, peste 1,6 milioane de romani au pensie mai mica de 1.000 de lei, asta inseamna ca o treime din toti pensionarii pe care-i are Romania, la ora actuala, daca nu sunt in pragul saraciei lucii sau a foametei, sunt la limita supravietuirii.
Potrivit datelor CNPP, la nivelul lunii mai, existau peste 403.000 de pensionari romani care aveau o pensie sub 500 de lei, adica de aproape 10 ori mai mica decat cea mai mica pensie speciala si de aproape 50 de ori mai mica decat cea mai mare pensie speciala media, adica cele ale magistratilor.
Pensiile speciale ale magistratilor trag lunar peste 86 de milioane de lei, adica acele 4.317 pensii ori 19.946 de lei. Asta insemna ca daca statul ar redistribui acesti bani catre cea mai saraca patura de pensionari ar putea sa acopere peste 172.000 dintre ele, adica undeva la 40% dintre acestea. Sau, mai bine spus, ar putea sa le mai dea tuturor inca un minim de 200 de lei la pensie.
Asta ar insemna pentru cei mai "avuti" dintre ei (cei cu pensii de 500 de lei), o crestere de minim 40%, in timp ce pentru altii ar putea insemna chiar si o dublare a pensiilor.
Daca ne luam dupa spusele ministrului Muncii, Raluca Turcan, recalcularea tuturor pensiilor este un proces care va dura cel putin un an si jumatate, asta inseamna ca o parte din pensionarii de astazi, nu vor mai apuca recalcularea.
Logica bunului simț impune... Vezi tot