Pensiile private: Statul nu stie de la cine ia banii

Luni, 19 Mai 2008, ora 10:12
2447 citiri
Pensiile private: Statul nu stie de la cine ia banii

Incepand de marti, toti cei 4 milioane de romani care au aderat la sistem vor incepe sa primeasca bani in "conturi." Pentru fiecare, 2% din salariul brut, contributie care se vira pana acum la fondul public de pensii, se va transfera la fondul privat la care este inscris.

Teoretic, fondurile vor putea sa inceapa sa investeasca, in folosul participantilor, banii depusi. Insa acestora le lipseste infrastructura - asta din cauza ca pe filiera banilor, intre angajatorul care da banii in numele salariatilor si fondul de pensii la care este arondat fiecare salariat intervin doua institutii de stat care nu au aceleasi date, relateaza "Gandul" de luni.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) colecteaza banii de la angajatori, dar nu stie in numele caror angajati, iar Casa de Pensii nu stie de la ce angajatori vin banii, dar trebuie sa-i imparta pe numele fiecarui contribuabil afiliat unui fond privat de pensii si apoi sa-i vireze fondurilor.

O experienta similara a avut loc si in Polonia. Statul a colectat bani de la angajatori, dar cand a trebuit sa-i vireze la fondurile private de pensii, n-a mai stiut in numele cui adunase banii. In doi ani - 2000 si 2001 - in Polonia s-au strans peste 2 miliarde de dolari. Acestia au zacut in trezorerie cu o dobanda modica, sub rata inflatiei, pana au reusit functionarii sa desluseasca cine, cati bani si la ce fond privat ar trebui sa cotizeze.

Interesant este faptul banii pe care statul i-a colectat din 2000 pana in 2002 au ramas in trezorerie, pentru ca proprietarii celor 2 miliarde de dolari n-au mai putut fi identificati.

Pentru a nu pati ca polonezii, autoritatile au gasit o solutie ciudata: virarea banilor la fondurile private de pensii se va face doar pe baza declaratiilor angajatorilor.

Urmeaza ca angajatorul sa depuna la un loc contributiile salariatilor pentru pensia publica (7,5% din salariul brut) si pentru pensia privata (2% din salariul brut) la Trezorerie.

Functionarii ANAF stiu cati bani a depus fiecare firma, dar nu stiu si pentru ce. Asta stiu functionarii Casei de Pensii care, in momentul in care Trezoreria primeste banii, ar trebui sa primeasca, tot de la angajatori, o declaratie in care sa specifice cat ii revine fiecarui salariat din suma depusa la Trezorerie, conform sursei citate.

Casa de Pensii, imediat ce primeste declaratiile, cauta carui fond de pensii ii este arondat fiecare salariat si vireaza, doar pe baza hartiilor, banii cuveniti fondurilor private de pensii.

Apoi trimite catre ANAF declaratiile angajatorilor, functionarii acestei institutii urmand sa verifice daca ce au declarat angajatorii corespunde cu suma pe care au varsat-o in trezorerie si sa-i execute pe rau-platnici.

Altfel spus, daca functionarii statului se vor incurca in hartii sau angajatorii nu vor vira banii la timp, o va suporta statul - tot din banii nostri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noi complicații în sistemul RO e-Transport: ”Stați să vedeți când încep amenzile și procesele”
Noi complicații în sistemul RO e-Transport: ”Stați să vedeți când încep amenzile și procesele”
Autoritatea Națională de Administrare Fiscală a anunțat că vrea extinderea listei de bunuri cu risc fiscal ridicat monitorizate prin sistemul RO e-Transport și a publicat miercuri, 17...
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
#stat, #ANAF, #pensii private, #Casa de Pensii, #modelul polonez , #stiri economice