Pericolele care pandesc cele mai mari economii ale Europei

Joi, 18 Martie 2010, ora 18:01
1959 citiri
Pericolele care pandesc cele mai mari economii ale Europei

Comisia Europeana a avertizat cele mai mari patru tari din zona euro - Germania, Franta, Italia si Spania - ca previziunile lor de crestere economica pentru urmatorii trei ani sunt prea optimiste, punand in pericol capacitatea lor de a-si reduce deficitul bugetar, in conformitate cu normele fiscale ale Uniunii Europene.

Comisia a solicitat acestor patru tari, si altora, inclusiv Austria, Belgia, Irlanda si Olanda, sa precizeze exact cum au de gand sa isi atinge obiectivul de reducere a deficitului pana la 3% sau mai putin din produsul intern brut - plafonul UE in conditii economice normale, informeaza Financial Times.

La randul sau, Marea Britanie a fost avertizata ca planurile sale de a reduce deficitul, care este estimat anul acesta la 178 de miliarde de lire sterline, au fost prea timide.

Comisia a emis aceasta avertizare la doua zile dupa ce ministrii de finante din zona euro au anuntat ca sutn gata de deschida o facilitate de creditare pentru Grecia, pentru a o ajuta sa depaseasca momentul de criza.

Nicio alta tara din zona euro nu este intr-o situatie atat de cumplita ca Grecia, dar cele mai multe se lupta cu deficitele bugetare in plina expansiune si datoriile publice, care, in opinia Comisiei, au inlaturat beneficiile prudentei fiscale a UE din ultimilor 20 de ani.

Guvernele europene au convenit ca programele de stimuli fiscali introduse la sfarsitul anului 2008 pentru a lupta impotriva celei mai grave recesiuni din istoria UE ar trebui sa fie eliminate treptat incepand cu anul viitor.

Dar Comisia ramane ingrijorata cu privire la cat de repede deficitele bugetare nationale se vor micsora, avand in vedere ca ratele dobanzilor la nivel global sunt pe o panta ascendenta si exercita presiuni asupra capacitatii guvernelor de a-si finanta datoriile.

"Principalele riscuri ale consolidarii recurg din scenariile macroeconomice prea optimiste si imprecizia masurilor de consolidare", a precizat Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri monetare.

Comisia, care are rolul de gardian al setului de reguli fiscale din UE, cunoscut sub numele de 'Pactul de stabilitate si de crestere', isi bazeaza evaluarile pe evaluarile sale cu privire la programele economice pana in 2012 sau 2013, care au fost prezentate de catre guvernele UE.

Executivul european considera ca estimarile Spaniei, potrivit carora aceasta ar fi in masura sa reduca deficitul bugetar la 3 la suta din PIB, in 2013, de la 11,4% in acest an, s-au bazat pe prognoze optimiste de crestere a pietei cu 1,8% anul viitor, 2,9 la suta in 2012 si 3,1% in 2013.

De asemenea, Comisia a criticat ritmul lent al restructurarii sectorului public bancar din Spania, sugerand ca acesta ar putea actiona ca o frana in calea cresterii economice. Comisia crede ca Spania ar trebui sa ia masuri pentru a imbunatati stabilitatea pe termen lung a finantelor sale publice, in special prin reformarea sistemului de pensii.

Italia, care are a doua datorie publica din zona euro dupa Grecia, a fost somata de Comisie sa-si reformeze procedurile bugetare si sa controleze cheltuielile regionale. Italienilor li s-a spus ca estimarea unui deficit de numai 2,7% in 2012 nu se va putea adeveri, pentru ca previziunile economice adicente au fost prea favorabile.

Comisia a facut aceleasi obsevatii si in legatura cu Franta, spunand ca estimarile guvernului de la Paris care prevad o crestere economica anuala de 2,5% in 2011, 2012 si 2013 au fost "mai degraba optimiste ... Strategia nu lasa nici o marja de siguranta in cazul in care evolutiile economice se dovedesc mai rele decat cele previzionate".

Chiar si Germaniei, sustinatorul rigorii fiscale in zona euro, i s-a spus ca este in pericol de a rata tinta de reducere a deficitului, deoarece coalitia de guvernamant inca nu a explicat modul in care intentioneaza sa impace austeritatea fiscala cu reducerile de taxe.

Citeste si:
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Liderul UDMR Kelemen Hunor susține că relația între membrii coaliției de guvernare este la început de drum. Președintele UDMR a spus marți seara că a propus coaliției instituirea unei...
Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”
Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că reprezentanţii partidelor din coaliţie nu s-au "certat", însă au întâlniri dese pentru a discuta pe teme de actualitate. În ceea ce...
Comentarii
SpiritCivic
rank 5
Socialismul continental sufera de smecheria practicata de unele dintre capetele Hydrei.... Brambureala de la noi nu-i afecteaza.... Trist dar nici nu contam... La cat ne revine din cascavalul comunitar nu se pot supara pe noi , vom fi chiar felicitati !
Sanatescu
rank 1