Peste 100 de orase americane ar putea intra in faliment

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 21:49
2548 citiri
Peste 100 de orase americane ar putea intra in faliment
Foto: The Guardian

Aproximativ 100 de orase americane s-ar putea confrunta cu colapsul financiar in 2011, din cauza incapacitatii de a plati imprumuturi de sute de miliarde de dolari. Nici orasele europene nu sunt sigure din punct de vedere economic, pe lista in cauza numarandu-se Florenta, Barcelona, Madrid sau Venetia.

Estimarile extrem de pesimiste ii apartin analistului american Meredith Whitney, care a prezis si criza globala a creditelor. Aceasta a descris datoriile locale si ale statelor ca fiind cea mai mare problema cu care se confrunta economia americana.

"Dupa problemele de pe piata imobiliara, aceasta este a doua mare problema a SUA si cu siguranta cea mai mare amenintare adusa economiei SUA", a declarat Meredith Whitney postului tv CBS, citata de The Guardian.

"Nu exista nicio indoiala ca vom vedea multe intrari in default pentru obligatiunile municipale. Apreciez ca 50 pana la 100 de orase vor intra in faliment, chiar mai multe. Asta inseamna datorii de mai multe sute de miliarde de dolari", a adaugat ea.

Orasele si statele americane au datorii de aproximativ 2 trilioane de dolari. In Europa imprumuturile contractate de administratiile locale si regionale s-ar putea ridica in acest an la 1,3 trilioane de euro.

Orase precum Detroit sau Madrid au probleme in a-si achita datoriile. Saptamana trecuta, agentia de rating Moody's a avertizat ca ar putea retrograda ratingurile acordate oraselor Florenta si Barcelona si a taiat ratingul regiuni Tara Bascilor, din nordul Spaniei.

Lisabonei i-a fost redus raitingul de Standard&Poor's la inceputul acestui an, in timp ce obligatiunile emise de Napoli si Budapesta au rating apropiat de nivelul "junk". Si asta in timp ce datoriile Istanbulului sunt deja considerate "junk".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
#faliment orase, #orase datorii, #datorii americani , #stiri economice