Petrolul si euro, la cele mai mari cote din istorie

Vineri, 29 Februarie 2008, ora 14:28
1662 citiri
Petrolul si euro, la cele mai mari cote din istorie

Vineri dimineata, moneda europeana a fost evaluata la 1,5239 dolari, cel mai inalt curs intalnit vreodata in existenta sa. Asta dupa ce, tandemul euro-dolar inregistrase si in ziua precedenta un raport ingrijorator: 1,5229.

Accentuarea slabiciunii monedei americane se datoreaza temerilor tot mai mari privind instalarea unei grave recesiuni in cea mai puternica economie a lumii. Publicarea cifrelor despre somaj si crestere economica, precum si declaratia destul de pesimista a sefului Rezervelor Federale, Ben Bernanke au indus tensiuni suplimentare pe toate pietele financiare.

Bernanke a aratat ca "criza subprimelor" este departe de a fi depasita, ca supravietuirea unor institutii bancare este amenintata si acestea ar putea fi declarate falimentare. Pentru a face fata unei situatii atat de complexe, Ben Bernanke a anuntat ca se are in vedere o noua scadere a dobanzii, in ciuda amenintarilor inflationiste.

In acelasi timp, barilul de petrol a atins concomitent, la New York si Londra cele mai mari cotatii din toate timpurile. Dupa ce joi seara barilul de "Light Sweet Crude" cu livrare in aprilie inchisese la un nivel record ( 102,59 dolari), vineri - la New York- a continuat scumpirea lui pana la 102,97 dolari. In decurs de cateva zeci de ore, pretul petrolului a crescut practic cu aproape 3 dolari, salt considerat fara precedent.

Derapajul pretului petrolui este pus pe seama caderii abrupte a dolarului, dublate de slabiciunea din ce in ce mai evidenta a masurilor de protectie ale punctelor de extractie. In Nigeria, firma ENI a fost din nou victima unui atac al rebelilor, soldat cu pagube si, mai ales, cu adancirea incertitudinii ca amenintarile vor putea fi contracarate la infinit.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#petrol, #euro, #record , #stiri economice