Piata europeana nu protejeaza inca produsele traditionale romanesti

Vineri, 04 Aprilie 2008, ora 13:46
1055 citiri
Piata europeana nu protejeaza inca produsele traditionale romanesti

Piata europeana nu protejeaza inca produsele traditionale romanesti motiv pentru care infiintarea unui Oficiu pentru produse traditionale va ajuta producatorii romani sa-si valorifice produsele pe piata UE, a anuntat, vineri, directorul din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Tudorel Balta, informeaza NewsIn.

"Pana in prezent, niciun producator nu a solicitat protectia denumirii unui produs alimentar. Nu este ceva nefiresc, sunt state care au aderat in 2004 si abia acum au inceput sa ceara protectia pentru anumite produse.

Important este ca producatorii romani au inteles care sunt avantajele oferite de protectia denumirii. Sunt semnale ca produsele romanesti sunt asteptate pe piata comunitara, insa calitatea acestora este garantata de protectia denumirii", a spus Tudorel Balta.

Potrivit directorului din cadrul MADR, un Oficiu pentru produse traditionale se va deschide in Brasov, in cursul lunii aprilie.

"Oficiul are rolul de a oferi consultanta producatorilor traditionali si, implicit, celor care intentioneaza sa solicite protectia denumirii produselor realizate. Daca obtin protectie, producatorii romani vor putea sa-si valorifice mai usor produsele pe piata europeana", a mentionat Tudorel Balta.

Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat ca, cel mai probabil saptamana viitoare, Guvernul ar putea aproba infiintarea Oficiului National pentru Produse Traditionale si Ecologice.

"Oficiul ar trebui sa se ocupe nu numai de aplicarea reglementarilor comunitare care sunt transpuse in legislatia nationala vizavi de produsele traditionale, dar sa aiba o atitudine administrativa proactiva pentru producatorii mici si asociatiile de crescatori de animale pentru a-si inregistra produsele", a explicat Ciolos.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#produse, #romanesti, #traditionale, #oficiu, #alimente, #UE, #europeana , #stiri economice