Piata imobiliara, in ofensiva dupa scumpirea finantarii

Joi, 10 Aprilie 2008, ora 07:59
2447 citiri
Piata imobiliara, in ofensiva dupa scumpirea finantarii

Patru investitoride pe piata imobiliara locala isi revizuiesc in sens negativ planurile pentru piata romaneasca, relateaza Ziarul Financiar, in editia online de joi.

Acestia au anuntat renuntarea la anumite proiecte aflate in faze incipiente de dezvoltare, evaluari in scadere pentru proprietatile din portofoliu, intentii de vanzare a activelor sau chiar exit-uri, pe fondul crizei mondiale a creditelor care face mai dificil accesul la finantare.

Astfel, Mivan ar putea renunta la dezvoltarea mallului Tiago din Arad, proprietarii City Mall (australienii de la APN/UKA) au anuntat o valoare in scadere a mall-ului din sudul Capitalei, iar dintre fondurile listate la Londra, Equest si Fabian iau in calcul vanzarea de active cumparate in urma cu cativa ani.

"Se anunta vremuri grele in piata imobiliara, ca rezultat al credit crunch-ului care a restrictionat accesul la lichiditati, in combinatie cu costul creditelor si cu cresterea in exces a costurilor de constructie. Acestea pun presiune pe profitabilitatea dezvoltatorilor, dispusi sa plateasca sume mai mici pe terenuri", comenteaza Mark Holdsworth, managing director al fondului de investitii Fabian.

Fabian a mandatat de altfel compania de consultanta Jones Lang LaSalle pentru vanzarea imobilului de birouri Baneasa Business Center din nordul Capitalei, cumparat in urma cu circa noua luni, pentru doar 23,9 mil. euro.

Imobilul Baneasa Business Center este evaluat acum la 29,5 mil. euro, in crestere cu peste 20% fata de pretul de achizitie.

Pe de alta parte, fondul Equest Balkan Properties ia in calcul la randul sau vanzarea unor active din portofoliul de pe piata locala, reprezentantii fondului afirmand ca "o buna parte dintre proiectele anuntate vor fi amanate, iar altele, care nu au inceput, vor fi anulate".

Imaginea despre piata imobiliara locala s-a schimbat radical in ultimele luni, astfel ca, dupa ce pana la sfarsitul anului trecut investitorii anuntau zilnic noi proiecte imobiliare, cresteri de preturi si planuri masive de investitii, in prezent numarul semnalelor ca piata s-a schimbat s-au inmultit.

Investitorii si-au schimbat strategiile si din cumparatori si administratori de active au inceput sa se implice si in dezvoltare, pentru mentinerea randamentelor la nivelul solicitat de actionari.

Pe piata terenurilor, in special, jucatorii din piata vorbesc de un blocaj, provocat de preturile mari solicitate de proprietarii speculativi, in conditiile in care dezvoltatorii nu mai sunt dispusi sa plateasca sumele solicitate.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#Piata, #imobiliara, #ofensiva, #scumpire, #finantare , #stiri economice