Ziare.com

PIB-ul Romaniei a scazut cu 8,7 procente

de Teodora Bodeanu
Marti, 01 Septembrie 2009, ora 12:20

   

PIB-ul Romaniei a scazut cu 8,7 procente
Produsul intern brut al Romaniei a scazut cu 8,7 procente in trimestrul al doilea din acest an, comparativ cu aceeasi perioada din 2008, pe fondul reducerii volumului de activitate in constructii, comert sau agricultura.

Astfel, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), domeniul constructiilor a scazut cu 14,2 procente, comertul, repararea automobilelor si articolelor casnice, hotelurile si restaurantele, transporturile si comunicatiile au scazut fiecare cu 11,4 procente.

De asemenea, productia din agricultura, silvicultura si piscicultura s-a diminuat cu 9,1 procente, industria cu 7,3%, iar activitatile financiare, imobiliare, inchirierile si serviciile au scazut cu 7,4%.

Potrivit INS, in trimestrul al doilea, cererea interna a scazut cu 15,6 procente, comparativ au acelasi trimestru din 2008, in special din cauza reducerii cu 12% a consumului final total si cu 25,6% a formarii brute de capital fix.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Pentru primul semestru, INS estimeaza un produs intern brut de 206,46 de miliarde de lei, in scadere cu 7,6 procente fata de semestrul intai din 2008.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1059 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Basescu, cu anusul contra naturii impreuna cu Boc!!!

Vor baga tara total in faliment. Dar desi Traian va baga tara in faliment conturile lui, ale celor din clan precum si ale celor din banda PD-L vor creste insutit si inmiit in acest timp.

 

Scaderi

In primul trimestru al anului se credea, la inceput, ca Romania va fi ocolita de criza.In trim.II sa vazut ca nu suntem deasupra celorlalte state,atinse de criza.Si in trim.I si in trim.II populatia a cheltuit aproape normal.In trim.III sa trecut pe economisire si tot atunci guvernul a vazut ca "e groasa".Daca populatia a trecut la economisire,uneori fortata,guvernul inca nu a luat o masura anticriza.Programul "rabla" a fost si in alti ani iar programul prima casa cred ca a fost un esec.Despre investitii ce sa zic din moment ce sunt mai mici decat in alti ani?
Tare ma tem ca scaderea anuala a PIB va fi cu mult sub 10%.Poate ne salveaza putin agricultura.

 

PIB-ul este un indicator macroeconomic cantitativ depasit, pe care politicienii il folosesc de obicei pentru masluirea esecului economic si transformarea acestuia in victorie propagandistica

Dinamica PIB-ului arata gradul de acceleratie (franare) al unei economii, insa nu arata directia in care aceasta se indreapta

Daca, spre exemplu, intr-o colonie economica oarecare condusa de un stat totalitar-corupt patrunde masiv capital strain, PIB-ul acelei entitati politico-economice poate avea o dinamica pozitiva excelenta, insa nivelul de trai al populatiei autohtone poate fi in scadere datorita politicilor economice si sociale antinationale (externalizarea masiva a profiturilor, salarii mici, servicii sociale precare, invatamant de indobitocire, etc.) practicate de parvenitii autohtoni care acapareaza parghiile statului in propriul lor beneficiu, oferind populatiei ca premiu de consolare discursuri nationaliste mincinoase si distractii populare mitocanesti

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor