Unde converg si unde se bat cap in cap planurile economice ale PNL, USR PLUS si UDMR. Teoriile despre salarii si pensii

Joi, 10 Decembrie 2020, ora 00:04
7903 citiri
Unde converg si unde se bat cap in cap planurile economice ale PNL, USR PLUS si UDMR. Teoriile despre salarii si pensii

Formarea unei majoritati parlamentare intre PNL, USR-PLUS si UDMR se va dovedi mult mai anevoioasa daca trecem de latura politica si intram pe cea economica, unde planurile de guvernare si masurile celor trei formatiuni se unesc si converg pe anumite segmente, iar pe altele nu exista deloc.

Si in timp ce primele doua formatiuni politice au planuri si masuri cu "bataie" multianuala, UDMR propune un plan de masuri care sa treaca Romania peste pandemia de coronavirus, bazat mai mult pe sanatate si educatie decat pe latura economica.

IMM-uri si salvarea acestora

Pe segmentul de IMM-uri toate cele trei partide au in plan sprijinirea lor, dar viziunile nu pot fi mai diferite de atat. Astfel ca, PNL spune ca va continua acordarea de garantii de stat pentru credite cu dobanda subventionata prin IMM Invest si Eximbank, in valoare de 30 miliarde de lei.

In schimb, UDMR cere ca programul IMM Invest pentru finantarea fondului de rulment pentru IMM-uri sa fie operat eficient si cu o procedura simplificata.

"Intreprinderile mijlocii sa aiba acces la imprumuturi de 10 milioane de lei, intreprinderile mici la 2 milioane de lei, iar microintreprinderile la 1 milion de lei, cu o garantie de stat de 90% si subventie la dobanda de 100%. Cresterea fondurilor disponibile in programul IMM Invest la 20 de miliarde de lei, in primul semestru al anului 2021", spune UDMR.

Pe de alta parte, USR-PLUS spune ca programul IMM Invest este o dovada cum poti rata o reactie rapida pe timp de criza punand in asteptare mai bine de 20.000 de firme pentru ceva ce oricum ar fi putut beneficia si fara sprijin.

Progresistii isi propun "identificarea si promovarea activitatilor cu o valoare adaugata mare si avansarea in lantul valoric, mai ales prin integrarea IMM-urilor locale din industrie".

Acestia vor sustinerea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) plecand de la cele patru mari nevoi sistemice ale mediului de afaceri din Romania - nevoia de a creste densitatea antreprenoriala, de a creste rezilienta firmelor, de a incuraja cresterea in talie a firmelor si de a incuraja crearea de valoare adaugata.

Tipuri de pensii: Pensiile private obligatorii, pensii de stat si pensii speciale

Pe partea de pensii private obligatorii, liberalii propun cresterea contributiilor catre Pilonul II de pensii cu un punct procentual pana la 4,75% in 2024, desi acesta trebuia sa fie deja 6% de acum cativa ani.

Un astfel de plan are si USR-PLUS, numai ca nu inainteaza nici o cifra, ci vorbeste despre dezvoltarea sistemului de pensii bazat pe contributia individuala, unde contul de pensie este proprietatea privata a beneficiarului. Ei propun alocarea unei parti mai mari din contributie catre conturile individuale de pensie ale celor 7 milioane de contribuitori.

O astfel de masura nu se regaseste in planurile UDMR.

Pe partea de pensii speciale, doar USR-PLUS are in plan o eventuala eliminare a acestora, in timp ce fostul premier a incercat o amanare a pensiilor speciale pentru alesii locali, dar sunt sanse foarte mari ca acestea sa intre in vigoare chiar de la inceputul anului viitor.

"In 2020, Romania va cheltui peste zece miliarde de lei doar cu pensiile speciale. Desi vechea clasa politica afirma ca isi doreste desfiintarea acestor pensii, ele au tot crescut si s-au adaugat noi categorii de pensionari speciali. Intre 2016 si 2019, suma totala cheltuita de statul roman pe pensii speciale a crescut cu 57%!", spun cei din USR PLUS.

La capitolul pensii de stat, liberalii vorbesc in programul de guvernare de o majorare a punctului de pensie pana la 1.841 de lei in 2024.

Cei din USR-PLUS vorbesc despre presiuni tot mai mari asupra sistemului national de pensii, care risca sa devina complet nesustenabil in contextul ultimelor majorari aplicabile in perioada urmatoare. Din planurile lor fac parte "planificarea etapizata si graduala a egalizarii varstei de pensionare intre femei si barbati, in contextul angajamentelor internationale si crearea unui cadru predictibil de marire a punctului de pensie".

In planul UDMR nici nu este vorba despre pensii speciale sau orice alt fel de pensii.

Salariile romanilor

Programul de guvernare al liberalilor prevede o crestere a salariului mediu net pana la 1.000 de euro pe luna in 2024, dar nu spune nimic despre salariul minim brut.

In cazul USR PLUS, acestia fac referire la salariul minim brut cu zero taxe pentru angajatii care "se bucura" de aceasta remuneratie, dar nu spun nimic despre salariul mediu net.

Si in acest caz, UDMR nu are nici o parere despre subiect.

Fara majorari de taxe

Liberalii vor "politici bugetare care sprijina cresterea economica, fara majorari de taxe si impozite, prin consolidarea fiscala, cresterea transparentei bugetare si eficientizarea cheltuielilor publice, introducerea bugetarii participative si a bugetarii multianuale pentru investitiile publice in infrastructura".

Din pacate, deja aici au incalcat promisiunea prin majorarea accizei la tigari si carburanti, dar si prin introducerea unei taxe pentru masinile poluante asa cum este precizat in Planul National de Redresare si Rezilienta, despre care Ziare.com a scris deja.

Citeste si:
Florin Roman glumește pe tema cărții menționate în CV, dar care este imposibil de găsit: ”N-am ajuns ministru la beletristică”
Florin Roman glumește pe tema cărții menționate în CV, dar care este imposibil de găsit: ”N-am ajuns ministru la beletristică”
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, liberalul Florin Roman, a făcut duminică, 5 decembrie, noi precizări în legătură cu lucrarea ”Teoria sistemelor informaţionale”,...
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 5 decembrie 2021, că măsurile anti-Covid care vor fi luate pentru perioada sărbătorilor de iarnă vor fi anunțate în perioada...