Pogea: Bugetarii sa inteleaga ca sectorul privat a suferit cel mai mult in criza

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 15:03
909 citiri
Pogea: Bugetarii sa inteleaga ca sectorul privat a suferit cel mai mult in criza

Sectorul privat a avut cel mai mult de suferit in urma crizei, iar sindicatele bugetarilor trebuie sa tina cont de asta la negocierile privind salariile, a declarat luni ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

Pogea a anuntat, luni, ca a facut un apel catre sindicalisti, rugandu-i sa inteleaga ca tara a fost afectata de criza economica, iar sectorul privat, care asigura 70% din veniturile la bugetul statului, a avut cel mai mult de suferit in urma crizei.

"Ca sa avem un nivel de salarziare mai mare, el trebuie sa fie corelat cu ceea ce se intampla in sectorul privat. Orice masura pe care o luam va trebui sa tina cont ce se intampla in economia si in sectorul privat, nu putem fi decuplati de acest sector", a declarat Pogea, adaugand ca spera ca unele dintre solicitarile sindicalistilor sa fie rezolvate si la nivel de ministere.

Cheltuielile de functionare a statului sunt nepermis de mari, a adaugat Pogea, in conditiile in care acordul cu FMI prevede reducerea acestor cheltuieli. Aproape o treime din banii obtinuti de stat din taxe si impozite merge la plata bugetarilor, sustine Pogea, iar acordul cu Fondul prevede reducerea cheltuielilor cu salariile bugetarilor de la 9,4% la 7%.

Trebuie sa mentinem acordul stand-by cu FMI

Acordul cu FMI reprezinta un avantaj in ceea ce priveste economia, sustine Pogea, iar mentinerea lui este importanta pentru Romania, a declarat Pogea.

"Este important ca Romania sa-si mentina acordul de stand-by, tocmai acest pachet de finantare mentine stabilitatea macroecominca", a declarat Pogea.

In ceea ce priveste legea salarizarii unitare, Pogea recunoaste ca exista nemultumiri cu privire la forma finala a acesteia, insa Ministerul Muncii si al Finantelor manifesta disponibilitate in ceea ce priveste dialogul social.

"Cele 10 zile de concediu fara plata sunt o masura cu caracter temporar, nu este o masura repetabila", sustine Pogea, adaugand ca problemele vor fi solutionate printr-o comisie interministeriala care va face modificari si "ajustari" la legea salarizarii unitare pana in 2010.

Citeste si:
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
Sute de mii de români au căzut victimă barbariei comuniste. Eliberat după ani grei de temniță, Paul Lăzărescu a intrat, recent, în eternitate. Ce a însemnat pentru istoria României acest...
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Pro România a ajuns să aibâ datorii atât de mari încât Autoritatea Electorală Permanentă a oprit robinetul de finanțare. Formațiunea lui Ponta este prima care ajunge în această...