Politica batistei pe tambal nu i-a folosit Greciei (Opinii)

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 09:10
2134 citiri
Politica batistei pe tambal nu i-a folosit Greciei (Opinii)
Foto: Arhiva

In timp ce dau vina pe Germania pentru neajunsurile lor, aprinzand chiar un drapel german in plina strada, grecii stiu foarte bine ca lipsa de lichiditati vine de la propria risipa din trecut si de la tot felul de personalitati, inclusiv parlamentari, care si-au transferat sume mari de euro in strainatate.

Opinia publica este din ce in ce mai insistenta pe ideea ca fiecare parlamentar sau alt fel de demnitar care detine in banci straine sume mai mari de 100.000 euro ar trebui sa le declare public, noteaza Frankfurter Allgemeine Zeitung, citand surse grecesti.

Ministrul de Finante al Greciei, Venizelos, a recunoscut in fata Parlamentului European ca "un numar semnificativ de cetateni" au transferat sume mari in diferite tari, inclusiv in Elvetia si Marea Britanie, in perioada cand guvernul grec cerea insistent cetatenilor sa tina banii in tara, pentru a nu pune in pericol bancile grecesti.

Potrivit lui Venizelos, administratia fiscala a Greciei are cunostinta de o intreaga lista cu sume mari de euro, care au iesit din tara in anii 2009, 2010 si chiar in 2011. Lista se referea la "politicieni si rude ale politicienilor care au operat iesiri din tara a unor valori de peste 100.000 euro".

Pe de alta parte, potrivit portalului AIF, referirile la cele o suta de mii de euro sunt o joaca. De cativa ani, oameni de afaceri greci, o sumedenie de intreprinzatori cu statut neclar, dar si unii demnitari au scos din tara sume greu de apreciat, trimitandu-le in directii greu de identificat. Nu-i exclus sa fie vorba de miliarde.

Stia tot satul si nu stia barbatul

Unele din ele au ajuns in Marea Britanie, Elvetia sau SUA, dar altele au luat aproape sigur calea paradisurilor fiscale, de unde nu se vor mai intoarce niciodata in patria muma.

Acum, in timp ce potentatii Europei cauta solutii pentru salvarea Greciei din gaura neagra unde a cazut, analistii incearca sa inteleaga prin ce mecanisme s-a ajuns la aceasta situatie si cum de n-au oprit grecii insisi alunecarea lor spre dezastru, intr-un moment cand situatia o cunostea tot satul si n-o stia doar barbatul.

Intr-un interviu acordat ziarului Adevarul, istoricul Neagu Djuvara relateaza astfel o caracterizare pe care i-a facut-o, mai demult, un comisar european francez: "Grecii astia sunt o calamitate pentru noi. Abia intrati in Europa, au intins corzile, au profitat la maximum ca sa-si imbunatateasca imediat traiul de fiecare zi. Adica, nu au investit, nu au creat nimic, ci au avut in vedere numai profitul personal".

Profitul personal a insemnat jaful si coruptia, care au nemultumit populatia. In fata nemultumirilor, autoritatile n-au scos sabia din teaca in directia profitorilor. Au pus batista pe tambal, luand masuri populiste, ca sa linisteasca spiritele.

Poftiti pe usa-afara

Spiritele s-au mai linistit, dar, cand tii batista pe tambal, nu poti lua masuri de austeritate, ca sa indrepti situatia. In ceasul al doisprezecelea, altii din afara au pus degetul pe rana Greciei si i-au impus sec austeritatea.

Strada a reactionat imediat: cine ne baga noua austeritate pe gat? Germania a ajuns ciuca pe strazile Atenei. Poate amorul propriu, poate judecata lucida, nu stiu care din ele, l-au indemnat pe minstrul de interne de la Berlin, Frederik, sa le dea replica grecilor, cam asa:

"Grecia are mai mari sanse sa se refaca si sa devina competitiva situandu-se in afara zonei euro, decat inauntrul ei".

Cu alte cuvinte, daca nu va place la noi, usa e deschisa. Daca doriti asa, de aici incolo, n-aveti decat sa va faceti targuielile cu vechile voastre drahme.

Ceasornicarul Europei

Din fericire, majoritatea oficialilor germani s-au aratat in dezacord cu declaratiile colegului lor Frederik; ei inca mai spera la salvarea Greciei si chiar FMI este hotarat sa sprijine dezvoltarea structurilor economice pe termen lung.

Faptul ca s-a pronuntat pentru prima oara sintagma "pe termen lung" mi se pare ca da mai multe sperante decat isi inchipuie grecii insisi.

Numai ca Grecia este doar o rotita in acel mecanism de ceasornic, care se numeste Europa si care, de la o vreme, nu mai reuseste sa arate ora exacta. Necesita reparatii si singurul ceasornicar in care si-au pus cu totii nadejedea este, intamplator, tot Germania.

Daca ceasornicarul va descoperi ca nu mai are piese sa repare toate ceasurile, va trebui sa-l sacrifice pe cel mai stricat dintre ele. Oare grecii, care ard drapele la Atena, sunt constienti de acest risc?

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Grecia criza, #Grecia masuri austeritate, #analzia Grecia , #stiri economice