Cum a esuat lamentabil turismul romanesc: de la celebrul Dracula Park al lui Agathon, la voucherele de vacanta suspendate de Citu

de Paul Barbu , Redactor
Luni, 15 Februarie 2021, ora 00:30

   

Cum a esuat lamentabil turismul romanesc: de la celebrul Dracula Park al lui Agathon, la voucherele de vacanta suspendate de Citu
In ultimii 20 de ani, am fost martorii unui sir de esecuri lamentabile ale politicienilor romani care s-au chinuit sa reinventeze roata turismului. La vremea aceea, Romania mai avea inca resturile unui plan de promovare a turismului ramas mostenire de pe vremea lui Ceausescu, adica vechi de prin anii '80.


Dar exact in urma cu 20 de ani, aparea "maretul" plan al Guvernului Nastase, care prin ministrul Turismului de la acea data, Dan Matei Agathon, voia sa dezvolte cel mai mare parc tematic din Estul Europei, Dracula Park.

Proiectul urma sa fie realizat in vechea cetate medievala a Sighisoarei, pe platoul Breite, pe o suprafata de 50 de hectare. Investitia initiala avea sa fie de 40 de milioane de dolari. Cum a fost o subscriptie publica, la proiect au dat bani aproape 14.000 de romani de buna voie care au crezut in proiect si mari companii care activau in Romania atunci.

Mai tarziu s-a dovedit a fi cea mai mare teapa data romanilor pentru ca nici unul nu a mai primit banii inapoi.

Aceasta a fost una dintre putinele dati cand turismul romanesc chiar a avut un minister al sau, de sine statator.

Vine master planul pe 20 de aniPeste vreo 5 ani ani, prin 2006-2007, apare unul dintre cele mai notabile master planuri pe care avea sa le cunoasca turismul local. Acesta se baza foarte mult pe intrarea Romaniei in UE si pa faptul ca, daca ne-am deschis portile Europei, turistii vor curge garla.

Iata cateva cifre vehiculate acum 15 ani despre cum avea sa se dezvolte turismul in Romania.

Master planul pentru Dezvoltarea Turismului National 2007-2026 a fost elaborat de Organizatia Mondiala a Turismului impreuna cu experti romani pentru Guvernul Romaniei de la acea data.

Trecem peste estimarile din 2006 pentru 2011 si 2016 si mergem direct la estimarile pentru anul 2021, adica viziunea peste ani a expertilor.

Pentru 2021, se spunea ca strainii vor avea peste 16 milioane de innoptari in Romania, in conditiile in care in 2005 aveau doar 3,46 milioane. Mai mult, innoptarile realizate de romani in 2021, aveau sa fie de 37,25 de milioane. Deci la un simplu calcul, ne-ar iesi ca anul acesta sa avem 53,26 milioane de innoptari.

Din pacate realitatea sta cu totul altfel. Daca nu luam in considerare pandemia, mergem si ne uitam la cifrele pe 2019, publicate de INS in studiul "Frecventa structurilor de primire turistica cu functii de cazare", arata ca estimarile sunt mult mai aproape de realitatea lui 2005 decat de cea din 2021.

Astfel ca, in 2019, turistii straini au avut doar 5,26 milioane de innoptari, in timp ce, turistii romani nu au inregistrat decat 24,6 milioane de innoptari, adica per total, undeva la 29,87 milioane de innoptari.

Potrivit cifrelor de la INS, ne aflam undeva la jumatate din estimarile realizate in masterplanul de acum 15 ani. Tot aici se estima ca turistii straini vor cheltui in Romania lui 2021 4,8 miliarde de euro, in timp ca romanii vor cheltui peste 5,9 miliarde de euro, deci in total peste 10,7 miliarde de euro.

ANT, o institutie inutilaDe-a lungul anilor ANT a fost condusa de o serie de personalitati care acum au diferite afaceri in turismul romanesc.

Cand nu a avut minister, turismul romanesc a avut Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT), o institutie care a simulat de-a lungul anilor ca ajuta turimul, dar nu a facut mai nimic in acest sens. Iata ce se mai nota in master planul de acum 15-20 de ani.

"INS nu colecteaza date cu privire la cheltuielile turistilor romani si straini si nici nu i s-a cerut acest lucru de catre ANT. ANT nu si-a asumat si nici nu a solicitat o analiza a cheltuielilor turistilor, desi in 2004, ca parte dintr-o serie de cinci analize ample in turism in diferite parti ale tarii intreprinse de catre Institutul National de Cercetare - Dezvoltare in Turism in nume propriu, au fost incluse cateva intrebari limitate privind cheltuielile inregistrate in turism".

Astfel imaginea oficiala cu privire la valoarea turismului pentru economia nationala este creata pe baza datelor colectate de catre Banca Nationala a Romaniei pentru includerea in raportul anual al Balantei de Plati, continua nota din master plan.

Potentialul Romaniei, ignorat cu desavarsireIntr-un alt draft de master plan se nota ca Romania are o mare diversitate de resurse naturale care formeaza o mare parte din produsul turistic "de baza".

"Acestea includ litoralul Marii Negre, Dunarea si raurile, Carpatii si alte lanturi montane si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Exista 13 Parcuri Nationale si 13 Rezervatii Naturale ce acopera 7% din suprafata tarii. Exista o mare biodiversitate cu multe specii de flora si fauna unice in Europa. Romania are cea mai bogata varietate de specii de mamifere mari din Europa si este un culoar major pentru migratia pasarilor", se arata in draftul documentului.

Apoi continua cu, "Romania ramane in general o tara preponderent agricola cu numeroase sate si cu un peisaj rural atragator, ce ofera posibilitati excelente pentru turismul rural.

"O treime din izvoarele naturale din Europa sunt localizate in Romania. Exista 117 localitati cu diferiti factori terapeutici - apa, namol, gaze etc. - ce reprezinta baza de resurse pentru numeroase statiuni din tara. Exista 29 de statiuni desemnate ca statiuni de importanta nationala si alte 32 de importanta locala. Acestea reprezinta o resursa majora pentru turismul de odihna si tratament, precum si pentru tratamentele medicale", se mai nota in draft.

Exista 30 de monumente incluse in lista Patrimoniului Mondial UNESCO printre care bisericile din lemn din Maramures, bisericile pictate din Moldova si cetatile dacice din Muntii Orastie.
Exista o retea de orase ce cuprinde numeroase monumente arhitecturale cu cateva centre istorice bine conservate.

Exista peste 6.600 monumente de importanta nationala si peste 670 de muzee. Exista o cultura populara puternica si numeroase evenimente si festivaluri traditionale.

Cam asta stiau autoritatile ca avem in tara, si, in ciuda potentialului imens promovarea Romaniei a fost deficitara, ca sa nu-i spunem execrabila. Sa nu uitam scandalul de la targul de turism International din Los Angeles cand standul Romaniei era acoperit de panze negre si dand impresia ca turismul din Romania este o inmormantare. De asemenea, sa nu uitam nici scandalul de la de la Targul de Turism de la Berlin din 2018, cand pe posterele afisate de Romania aparea un barbat gras la bustul gol stand depresiv pe o bancuta.Analiza SWOT pe turismul balnearTurismul balnear ar trebui sa fie varful de lance al Romaniei cand vine vorba despre atras vizitatori straini, dar cu toate acestea, intr-un master plan pe turismul balneo se noteaza negru pe alb toate punctele slabe ale acestuia.

O analiza SWOT se face pentru a arata care sunt punctele slabe, punctele tari, oportunitatile si amenintarile unui sector, ale unei afaceri etc...

La puncte slabe sunt trecute urmatoarele:

 • * Statiuni care depind aproape in intregime de sistemul biletelor de tratament si nu reusesc sa investeasca in renovarea infrastructurii si crearea de noi produse balneare
 • * Personalul aferent produselor wellness & spa necesita o formare mai buna
 • * Lipsa personalului medical in bazele de tratament
 • * Cresterea numarului de bilete de tratament concomitent cu scaderea generala a frecventarii: cresterea ponderii turismului social
 • * Slaba competitivitate a produselor turistice balneare la export (putini straini in statiuni)
 • * Scaderea frecventarii turistice a statiunilor
 • * Sezonalitate extrem de dezechilibrata: sezon de doar 2-3 luni in perioada estivala, margini de sezon care inregistreaza deseori frecventari foarte scazute


 • Riscuri:

 • * Cantonarea turismului balnear la nivel extern legal si de politica publica doar in zona medical-recuperatorie
 • * Dificultatea autoritatilor publice locale in a accesa fondurile structurale europene dedicate sectorului balnear: capacitate administrativa slaba, dificultati in montarea de PPP, resurse putine pentru co-finantare, putine autoritati au proprietatea asupra infrastructurilor balneare
 • * Repozitionarea catre wellness a unor operatori turistici intr-un sector dominat de social comporta riscuri de scadere prea rapida si puternica a veniturilor acestora
 • * Nevoia de infrastructuri de transport si utilitati in multe statiuni fac dificile investitiile in noi structuri de cazare sau tratament/agrement balnear


 • Guvernul Tudose "rezolutioneaza" turism...  Intr-un master plan gasit la Secretariatul General al Guvernului, Executivul din 2017 al lui Tudose face planul pentru investitii in turism.

  Iata cum arata acesta:

  Nivelul fondurilor alocate in contractele de finantare este urmatorul:

 • A) pentru investitii realizate in statiunile de interes national, atestate in conditiile legii, contributia Ministerul Turismului este de 90%, iar contributia unitatii administrativ-teritoriale beneficiare este de 10%;
 • B) pentru investitii realizate in statiunile de interes local, atestate in conditiile legii, contributia Ministerul Turismului este de 85%, iar contributia unitatii administrativteritoriale beneficiare este de 15%;
 • C) pentru investitii in domeniul de aplicare al prezentei hotarari altele decat cele de la lit. a) si b), contributia Ministerul Turismului este de 70%, iar contributia unitatii administrativ-teritoriale beneficiara este de 30%;
 • D) pentru Investitiile de importanta nationala contributia Ministerul Turismului este de 100%.


 • 2021, un an planurilor facute dupa HG-uri din 2012  In Anul Domnului 2021, coalitia de guvernare scoate un proiect de buget pentru anul in curs, iar la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului (MEAT - trad. eng. - carne), turismul este iar carne de tun.

  Dupa anularea voucherelor de vacanta pentru anul acesta, premierul Florin Citu vine si spune ca voucherele de vacanta pentru anul curent se vor acorda in 2022, dar nu spune daca se vor mai acorda si cele din 2022, sau pur si simplu, anul acesta tichetele sunt sarite.

  Peste aceasta, documentul ne spune ca se are de gand "indeplinirea rolului strategic privind promovarea turistica a Romaniei in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 20 din 11 ianuarie 2012 privind aprobarea Programului multianual de marketing si promovare turistica si a Programului multianual de dezvoltare a destinatiilor, formelor si produselor turistice, cu modificarile si completarile ulterioare".

  Cine citeste acel plan isi poate da seama ca propunerile sunt niste idei vagi si fara nici un pic de valoare, exact asa cum Ziare.com a scris recent in materialul "Strategii ridicole de crestere a turismului in 2021. Statul roman vrea sa intinereasca sectorul de tratamente anti-imbatranire"

  Citeste si:

  Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 5651 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  Comentarii
  cipriotu
  rank 5
  Toti o apa si-un pamant
  Privitor la tovarasul Agathon n-ar mai fi prea multe de adaugat la cele deja spuse in articol, se stie ca e unul din marii escroci in libertate, a tras omul un tun serios, iar acum isi vede linistit de viata lui. Are o pensie de 2.200 de lei, plus vreo 3.200 de lei fiindca preda la o universitate din Bucuresti, detine doua apartamente si o vila, iar astea sunt numai maruntisurile scoase la vedere, fiindca puhoiul de banet ciordit si dosit prin conturi nu se mai pune. Un nenorocit care a facut praf proiecte ce puteau sa dea turismului romanesc un maxim de valoare si profitabilitate.

  Ca sa nu fie cumva mai prejos, Catu vine acum sa faca si el praf ce se mai poate face. A anulat voucherele de vacanta, alea care-i mai dadeau romanului de rand posibilitatea de a petrece un concediu cat de cat rezonabil. Cica-i pandemie si Catu stie el precis cum o sa fie situatia la vara, daca lumea o sa poata merge in vacanta sau nu. Alt nenorocit. Din voucherele astea si-a gasit el sa faca economii la buget. Nu taie pensiile nesimtite ale marilor nesimtiti, nu reduce veniturile si beneficiile parlamentarilor, care se ridica la peste 12.000 de euro pe luna plus bani de transport, deplasari, haleala, gazduire, cheltuieli pentru cabinetele parlamentare din teritoriu si alte multe si marunte. Nu, dom'le. Tot de la amarasteanul de rand si-a gasit sa taie, sa reduca, sa anuleze si sa faca economii. Las' sa nu se mai duca amarasteanul in vacanta. Ce-i trebuie atata lux? Turism? Ce turism, nene? Poate sa se duca la vale cu totul. Turismul e numai pentru boierii aia nesimtiti de care pomeneam mai sus. Las' sa se duca numai ei prin vacante, ca au parale berechet, nu le trebuie vouchere. Sa se duca prin Mediterana, prin statiuni straine care stiu sa profite chiar si-n vreme de pandemie. Lasa sa sporeasca turismul altora. Al nostru poate sa fie ingropat cu totul. Cui ii pasa?

  Avem o tara cu un potential turistic pe care o groaza de alte state ar ravni sa-l aiba. Si uite ca vin niste nenorociti sa-i cante prohodul. Unul ca Agathon, altul precum Citu, unul pesedist, altul penelist, dar in esenta toti niste nenorociti. Toti o apa si-un pamant.
  GeluC
  rank 5
  Du-te in Cipru!
  Poate acolo banii contribuabililor se cheltuiesc pentru vacantele bugetarilor si nu pentru spitale sau infrastructura.
  Turismul nu a esuat, se afla in deriva pentru ca intreaga tara este in deriva. Turismul este ramura de consecinta, o oglinda a societatii.
  Ati gasit vinovati pe Catu si pe Agathon?
  Dar ministrul, traseist politic, care a vrut sa asocieze brand-ul Romaniei cu o oaie a fost bun ?
  Dar companiile si cetatenii care umplu tara de gunoaie ajuta turismul?
  Neam-prostia turistilor ajuta oare?
  In legatura cu potentialul de exceptie as fi un pic rezervat... Potential nu inseamna numai peisaje frumoase ...
  DAN-795
  rank 5
  TURISMUL POATE SA SE ucida cel mai bine singur ...
  si nu face altceva , daca te gandesti la ce ofera si cat e de tentant , o privire numai la preturile si serviciile din Bulgaria , fara a mai face fantezii si a vorbi despre altceva , stiluri si preferinte , cand esti lacom si pus pe profit care , de multe ori te reduce la un speculant obscur ...
  cipriotu
  rank 5
  Bre Gelule, draga,
  Sunt, totusi, dator cu cateva raspunsuri. Deci:

  - Daca banii destinati voucherelor ar fi folositi pentru spitale si infrastructura, ar fi mai mult decat perfect. Dar sunt folositi pentru ingrasarea burtilor unora. De aia am si dat exemplele cu pensiile nesimtite si cu salariile alesilor neamului. Pentru nevoile nesimtitilor este nevoie de bani la buget. Iar banii se iau taman de pe spinarea celor simpli. Pretextul ca s-ar realiza economii sau ca s-ar aloca fonduri unor necesitati nationale, e doar o abureala. Nu se va aloca mai nimic, cum nu s-a alocat nici pana acum. Anul trecut, de pilda, au venit parale garla de la UE. Iar spitalele au ramas tot cu instalatiile electrice invechite, tot cu prizele alea chinezesti care se scurt-circuiteaza si iau foc. Si cat despre infrastructura, daca e sa vorbim despre aia rutiera, singura si mareata realizare a fost bucata aia de autostrada (de fapt centura ocolitoare a Bacaului), inaugurata cu fast de parca ar fi fost vorba de Podul Brooklyn. 16 kilometri de drum, construiti din milioanele de euro primite de le UE, mi se pare totusi cam putin. Restul de bani a zburat in vant. Nu s-a facut nimic notabil, nimic vizibil. Nu s-a facut, dar io-te ca bani nu mai sunt. Citu se plange ca bugetul e secatuit si trebuie facute economii. Din vouchere, pe langa altele. Asta e problema, prietene, si tocmai asta am vrut sa reliefez.

  - I-am luat ca exemple doar pe Agathon si pe Citu pentru ca au fost pomeniti in articol, nu pentru ca ei ar fi singurii care au lasat turismul romanesc de izbeliste. Cam toti ministrii de la revolutie incoace au facut fix la fel. De aia am si mentionat destul de limpede: toti o apa si-un pamant.

  - Sunt perfect de acord cu faptul ca turismul nu e deloc ajutat de nesimtitii care umplu natura de gunoaie. Dar pe de alta parte, poate ca ar mai trebui spuse si alte aspecte care, de asemenea, mentin turismul intr-o stare deplorabila. Si care nu tin de civilizatia umana, ci de legislatie si de mentalitatea autoritatilor. Exemplu: Vasile aduna bani (sau face un credit) si-si construieste o pensiune. I se cer bani cu nemiluita pentru un teanc de autorizatii necesare, ca sa nu mai spun de spagile de rigoare. In prima saptamana dupa deschiderea pensiunii, Vasile e asaltat de zeci de controale, inspectii, comisii si echipaje, care de la DSV, care de la ISU, care de la Financiar, care de la Constructii. Toti dau amenzi. Nu fiindca pensiunea ar fi in mari nereguli, ci fiindca asa trebuie ei sa dea. Vasile e ucis deci din start, cu pensiunea lui cu tot. In alte state, intreprinzatorii din turism sunt sprijiniti la greu. La noi, sunt ingropati.

  - Te contrazic, dar peisajelșe frumoase chiar asta inseamna: potential. Adica sunt conditiile necesare pentru dezvoltarea unui turism profitabil. Si de calitate.

  P.S. -Numele Cipriotu nu inseamna neaparat ca as avea vreo legatura cu Ciprul. Nu am niciuna. Ma cheama Ciprian, iar multi dintre prieteni imi spun "Cipriotu". Asta-i tot.
  Ambigua
  rank 5
  Voucherere sunt o subventie mascata, nu solutia problemei.
  Si nu beneficiaza de ele cei care aduc tarii plus-valoare, aia n-au de unde sa dea vouchere, ci cei care au deja salarii si sporuri care le dubleaza salariile, deci adancesc prapastia sociala stat-privat.
  Si din pacate sunt singurele care se pot "taia" rapid, caci pensii speciale, salarii nesimtite si sporuri nemeritate nu poti taia fara sa le treci prin Parlament si sa risti sa se impiedice de CCR. Cu de altfel s-a si intamplat.
  Respectivii te dau in judecata si castiga fluierand, iar statul trebuie sa plateasca si daune, nu doar "drepturile restante" conform legii, are sau nu are de unde, ca nu intereseaza pe nimeni.
  Inainte de a vorbi de potentialul turistic, ar trebui sa avem o infrastructura turistica, iar asta presupune investitii. Multe investitii, de la care se tot "taie" ca sa putem plati salarii nesimtite si pensii speciale conform legii. Ca astea se inmultesc de la an la an, nu scad. Altfel punem caruta inaintea boilor si nici peste alti 20 de ani nu vom avea turism, ba poate nici potential, ca si asta se pierde si se erodeaza prin degradare, poluate si neglijare....
  info
  rank 5
  Deja am ajuns la pretentii absurde
  In toate tarile normale, nu mai vorbesc de cele dezvoltate si civilizate, turismul este o afacere EXCLUSIV PRIVATA. Mai mult decat atat, dintre toate activitatile, turismul este considerat ca fiind cea mai profitabila sau printre cele mai profitabile. Problema nu este la Stat sau Guvern. In ce tari normale statul da vauchere de vacanta ca pomana? Problema este la cei care s-au privatizat in turism sau li s-a permis sa puna mana pe foste unitati turistice care in comunism au apartinut statului (evident, asa a functionat comunismul) si au trebuit sa fie privatizate, la fel ca intreaga economie.
  Ce face sectorul privat din Romania care detine, astazi, aproape toate unitatile de productie, servicii, comerciale si turistice? De ce nu fac afaceri intre ei si de ce nu atrag clientii prin fortele lor proprii, nu asteptand pomeni de la stat. De ce cauta toti cu disperare sa profite din bani de la bugetele statului (banii publici)? De ce se lupta toti pentru contractele cu statul? De ce statul (prin functionarii lui) accepta, stiindu-se ca aceste contracte sunt intotdeauna profitabile pentru firmele private, dar pagubitoare pentru stat?
  Cum functioneaza la noi economia privata? Tot prin intermediul statului si cu sprijin de la stat? Inclusiv inturism care, repet, este o activitate considerata foarte profitabila. De acord, a fost acum o perioada mai grea datorita pandemiei, dar cei care fac turism de multi ani (fiind privati, desigur) ar fi trebuit sa isi faca niste rezerve din care sa rezite o perioada si sa se reorganizeze, adoptand masuri sanitare corespunzatoare. A venit vreun patron din turism cu masuri si dovezi ca poate asigura o protectie sanitara si astfel sa obtina autorizarea pentru a functiona si in situatie de pandemie? A existat la nivelul proprietarilor din turism a astfel de intiativa? Asa cum se cer teste covid pentru oameni, de ce sa nu existe si teste covid pentru unitatile din turism si alimentatia publica? Si pe baza acestora sa obtina autorizarile de functionare. Dar fara bani de la stat, cu bani si eforturi proprii pentru ca sunt unitati private.
  Ne-am invatat sa facem tot felul de afaceri cu banii publici. Au aparut tot felul de smecheri care nu mai gandesc altceva decat cum sa stoarca bani din bugetele statului pentru afacerile lor private. Toti ar merita suturi in gura.
  alfabeta
  rank 5
  Capusarea Romaniei de PNL - mizerabili pusi sefi
  "Ascensiunea fulgerătoare a unui sef la Mediu. Secretul succesului: nasul deputat"

  https://adevarul.ro/locale/galati/ascensiunea-fulgeratoare-unui-sef-mediu-secretul-succesului-nasul-deputat-1_60292fea5163ec4271fd132d/index.html
  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor