Polonia isi ofera expertii pentru verificarea tranzitului gazului rusesc

Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 08:08
811 citiri
Polonia isi ofera expertii pentru verificarea tranzitului gazului rusesc

Polonia este gata sa trimita experti pentru a verifica tranzitul de gaz dintre Rusia si Ucraina, daca cele doua tari si Uniunea Europeana doresc acest lucru, a declarat miercuri ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, citat de AFP.

"Polonia este gata sa joace un rol (in acest conflict). Daca cele doua tari isi exprima dorinta si Comisia Europeana vrea sa trimita reprezentanti ai tarilor membre si nu functionari ai sai, noi suntem gata sa trimitem specialisti de inalt nivel, foarte rapid, de exemplu maine", a declarat miercuri Sikorski, intr-un interviu acordat postului privat de televiziune TVN24.

Acesti experti vor fi capabili "sa stabileasca in mod precis tranferurile de gaz", a adaugat ministrul.

Comisia Europeana a propus miercuri Moscovei si Kievului trimiterea de observatori in Ucraina pentru a evalua volumele de gaz transferate efectiv intre cele doua tari, care se acuza reciproc pentru actualul conflict.

"Am primit asigurari din partea premierului rus Vladimir Putin si din partea premierului ucrainean ca ambele parti vor accepta observatori internationali, pentru a verifica" daca livrarile de gaz au intr-adevar loc, a declarat miercuri presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-o conferinta de presa la Praga.

Presedintia ceha a UE si CE i-au invitat joi, la Bruxelles, pe oficialii rusi si ucraineni, dar si pe directorii companiilor Gazprom si Naftogaz. "Vom incerca sa gasim solutii tehnice" la aceasta problema, "pentru ca echipa de observatori sa poata verifica" starea tranzitului la frontierea ruso-ucraineana, a precizat premierul ceh Mirek Topolanek. "Rusia va relua livrarile de gaz cand observatorii vor fi la fata locului", a precizat el.

Gazprom a ordonat oficial miercuri sa fie oprite in totalitate livrarile de gaz rusesc spre Europa prin Ucraina, potrivit agentiei Interfax. Inainte de aceasta, Rusia afirma ca livrarile continua si ca reducerea nivelului de gaz constatate in UE este provocata de inchiderea de catre Ucraina a gazoductelor spre tarile europene.

Putin a subliniat ca Gazpromul nu isi va relua livrarile spre Europa decat "dupa stabilirea unor mecanisme de control, cu participarea observatorilor internationali", ceea ce se va discuta joi, la Bruxelles.

Chinezii vor produce în Polonia autoturismul care să concureze cu Dacia Spring. Producția mașinii electrice T03 ar putea începe din iunie
Chinezii vor produce în Polonia autoturismul care să concureze cu Dacia Spring. Producția mașinii electrice T03 ar putea începe din iunie
Compania chineză Leapmotor va construi vehicule electrice cu preţuri accesibile la uzina Tychy din Polonia a partenerului Stellantis, urmând să concureze inclusiv Dacia Spring, au declarat...
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
#criza gazelor, #Polonia, #observatori , #stiri economice