Polonia vrea sa construiasca centrale nucleare

Marti, 13 Ianuarie 2009, ora 17:56
1195 citiri
Polonia vrea sa construiasca centrale nucleare

Guvernul polonez intentioneaza sa construiasca una sau doua centrale nucleare pana in 2020, pentru a asigura securitatea energetica a Poloniei, care importa din Rusia aproape 45% din gazul pe care il consuma, a anuntul marti premierul Donald Tusk.

"Am adoptat o rezolutie privind energia nucleara (...) si estimam ca in 2020 curentul electric va fi furnizat de una sau doua centrale nucleare", a declarat Tusk pentru AFP, dupa o reuniune de Guvern.

Polonia nu are in prezent nicio centrala nucleara si 94% din curentul consumat este produs de termocentrale pe carbune.

"Una sau doua centrale nucleare, ramane de decis", a adaugat Tusk.

In ceea ce priveste tehnologia necesara, Polonia a discutat deja serios cu Franta si Coreea de Nord, a dat asigurari seful Guvernului. "Vom coopera pentru a gasi cele mai ieftine, mai sigure si mai avansate tehnologii. In acest sens, francezii pot fi, cu siguranta, parteneri foarte pretiosi", a declarat premierul polonez.

Guvernul a ales deja noua posibile locuri de constructie si continua analizele privind mediul si logistica, a precizat el. Potrivit lui Tusk, cel mai bun loc este regiunea Zarnowiec, din apropiere de Gdansk, in nordul tarii, unde incepuse constructia unei centrale nucleare de tip sovietic in anii '70, care a fost abandonata, insa, ulterior.

Pe fondul crizei gazului ruso-ucrainene, care afecteaza si Polonia, Tusk a anuntat si o accelerare a constructiei un port pentru vasele ce transporta metan, la Swinoujscie, in nord-vestul tarii. De asemenea, Polonia va incheia in curand acorduri de livrare de gaz natural lichefiat cu Qatarul si Kuweitul.

Pentru a-si diversifica sursele de energie, Varsovia intentioneaza sa construiasca si noi conexiuni cu sistemele de gazoducte din Germania si Danemarca si cu terminalul austriac de la Baumgarten.

Polonia, care isi acopera 30% din consumul de gaz din productia proprie, ia in calcul posibilitatea de a o creste, construind pana in 2013 un nou punct de extractie.

Guvernul urmeaza sa suplimenteze si capacitatile nationale de stocare a gazului, de la 2,36 miliarde de metri cubi in prezent la patru miliarde. Cheltuielile vor fi acoperite in principal din fonduri europene, a afirmat Tusk.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#centrala nucleara, #polonia constructie centrale, #energie nucleara finantare, #consum energie , #stiri economice