Prahova: 85% din supermarketuri au adoptat eco-taxa pentru pungile din plastic

Vineri, 16 Ianuarie 2009, ora 10:30
2232 citiri
Prahova: 85% din supermarketuri au adoptat eco-taxa pentru pungile din plastic
Foto: Romania Libera

Inspectorii Garzii de Mediu Prahova au inceput controalele in supermarketurile si magazinele din judet, pentru a le informa asupra noilor reguli care spun ca pungile din plastic nu vor mai fi gratuite, iar comisarii spun ca 85% din unitatile controlate s-au conformat deja noilor reglementari.

Pana in februarie, inspectorii Garzii nu vor aplica amenzi, ei vor incerca numai sa informeze comerciantii despre noile reglementari, informeaza Newsin.

"De luna viitoare, insa, comisarii de mediu vor incepe sa dea amenzi agentilor economici care nu au afisat la loc vizibil informatii despre eco-taxa de 20 de bani ce trebuie platita pentru fiecare punga de plastic comercializata. Amenzile sunt cuprinse intre 2.000 si 2.500 lei", a precizat seful Garzii de Mediu Prahova, Florin Diaconu.

"Cred ca prin introducerea acestei eco-taxe oamenii vor fi mai stimulati sa cumpere pungi biodegradabile sau reutilizabile, al caror cost este mult mai mic. In plus, banii din eco-taxa vor merge la Fondul de Mediu", a aratat Diaconu.

El a precizat ca, in ultimele zile, inspectorii Garzii au controlat peste 30 de supermarketuri si magazine mari din Prahova, 85% dintre acestea adoptand deja eco-taxa pentru pungile nedegradabile. "Surpriza este placuta, ca 85% deja au luat la cunostinta noile reglementari si s-au aplicat masurile necesare", a mai spus el.

Ministerul Mediului a introdus, de la 1 ianuarie 2009, taxa pentru pungile nedegradabile in scopul protejarii mediului inconjurator, tinand cont de faptul ca deseurile din plastic nereciclate si sacosele nu sunt biodegradabile si se descompun in natura in decurs de aproape 400 de ani.

De altfel, potrivit Ministerului Mediului, un roman foloseste 250 de pungi de plastic pe an, iar sacosa este folosita in medie 20 de minute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#taxa mediu, #Pungi plastic, #eco taxa , #stiri economice