Premierul ungar a anuntat noi masuri de relansare a economiei

Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 19:05
727 citiri
Premierul ungar a anuntat noi masuri de relansare a economiei

Premierul socialist Ferenc Gyurcsany a anuntat miercuri la Budapesta o serie de masuri pentru relansarea economiei, ce se confrunta cu probleme majore.

La sfarsitul unei sedinte a consiliului de ministri, premierul a propus ca firmele care au facut o cerere ca sa poata beneficia de fondurile de coeziune ale Uniunii Europene (UE), sa poata obtine un avans de 40% din sumele asteptate "cu o intarziere de doar 15 zile".

In primul rand, companiile din constructii vor putea beneficia de aceste fonduri, deoarece acestea "joaca un rol cheie in relansarea economiei", potrivit declaratiilor lui Gyurcsany, care a adaugat ca suma deblocata va fi cuprinsa intre 100 miliarde si 150 miliarde forinti (380 milioane - 580 milioane euro), ca urmare a unei modificari a legislatiei ungare.

Premierul ungar a precizat ca noul program este deschis si autoritatilor locale, dar cu un plafon de 300 milioane forinti (1,2 milioane euro), pentru ca intreprinderile sa poata beneficia de cea mai mare parte a fondurilor.

Guvernul estimeaza ca economia va intra in recesiune in 2009, cu o scadere cu 1% a produsului intern brut (PIB) din cauza crizei economice mondiale. Ungaria a avut inca o crestere economica de 1,2% in 2007 si de 4% in 2006.

Gyurcsany a anuntat, de asemenea, ca economia va crea zeci de mii de locuri de munca in sectorul public, pentru a contrabalansa extinderea somajului din cauza crizei. "Mizam pe crearea a 25.000-30.000 de noi locuri de munca in acest an si, repectiv, 50.000-60.000 de locuri de munca in 2009", a spus acesta.

Marti, cotidianul Nepszava relata ca in Ungaria ar putea fi concediati pana in februarie 14.000 de salariati in plus fata de planurile de disponibilizari deja anuntate, potrivit MTI.

Publicatia citata a facut referire la o estimare a oficiului national al fortelor din munca din Ungaria, AFSZ, si a reiterat ca in octombrie numarul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca ajunsese la 420.000, cu 21.000 mai mult comparativ cu septembrie.

In noiembrie, 58 de companii au anuntat ca intentioneaza sa faca disponibilizari, mai ales in partea de vest a Ungariei.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Ferenc Gyurcsany, #Ungaria, #masuri, #relansare economie , #stiri economice