Ziare.com

Presa de azi: FMI strica cheful Guvernului

Luni, 05 Mai 2008, ora 00:51

   

Presa de azi: FMI strica cheful Guvernului
FMI crede ca Guvernul trebuie sa se opuna cresterii pensiilor si reducerii TVA la alimente, aflam din Gardianul. Fondul Monetar International (FMI) recomanda Guvernului sa se opuna "cu putere" reducerii taxei pe valoarea adaugata (TVA) la alimente, cresterii pensiilor inainte de termenul stabilit initial pentru ianuarie 2009 si propune prudenta in majorarea salariilor.

"Misiunea indeamna autoritatile sa se opuna cu putere acestor initiative, precum si altora care ar putea pune in pericol indeplinirea tintelor fiscale pentru 2008 si care ar putea slabi stabilitatea macroeconomica", se arata in concluziile misiunii Fondului, care s-a aflat la Bucuresti in luna aprilie.

Expertii FMI sunt de parere ca reducerea TVA pentru alimente de la 19% la 5% ar putea induce un cost fiscal anual de pana 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB), in functie de modul de implementare a masurii. in acelasi timp, majorarea pensiilor ar putea genera costuri fiscale reprezentand 1,5% din PIB.

Cele trei riscuri mentionate survin in contextul unui mediu politic fragmentat si, in conditiile apropierii alegerilor, acesti factori deturnand interesul autoritatilor catre o politica fiscala pe termen scurt, mentioneaza institutia financiara. FMI considera ca autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa implementeze, in paralel, o serie de masuri pentru asigurarea stabilitatii fiscale.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

FMI: Pomenile fiscale costa 2% din PIB, titreaza si Romania libera in editia de luni. Factura initiativelor fiscale electorale ar putea "costa" cel putin 2% din produsul intern brut (PIB) si ar fi bine ca autoritatile sa evite aceste riscuri, avertizeaza Fondul Monetar International (FMI).

Romania nu trebuie sa reduca nivelul taxei pe valoarea adaugata la alimentele de baza, de la 19% pana la 5%, deoarece costul ar fi o micsorare a veniturilor bugetului de stat cu o suma care ar urca pana la 0,5% din PIB, calculeaza FMI. Devansarea calendarului de majorare a pensiilor in acest an (electoral) ar aduce bugetului pierderi evaluate de Fond la un nivel de 1,5% din PIB.

Potrivit FMI, o eventuala reducere a cotei de TVA pentru anumite alimente, devansarea majorarii pensiilor si cresterea peste asteptari a salariilor in sectorul public sunt principalele riscuri semnificative la adresa stabilitatii macroeconomice a tarii. Potrivit expertilor institutiei financiare internationale, pentru a asigura sustenabilitatea fiscala, deficitul fiscal al Romaniei pe termen mediu trebuie stabilit la circa 1% din PIB.

Pentru acest an, Fondul Monetar International recomanda Romaniei un deficit bugetar de 1,75% din PIB, fata de nivelul de 2,75% din PIB stabilit in buget, sau de 2,25% din PIB dupa recenta rectificare bugetara. Politica monetara trebuie sa ramana orientata catre reducerea inflatiei, iar BNR ar putea fi nevoita sa continue ritmul de crestere a dobanzii de politica monetara.

Potrivit FMI, Banca Centrala ar trebui sa evite incurajarea parerilor din piata potrivit carora nu va permite depasirea, de catre politica monetara, sau de cursul de schimb, a anumitor praguri.

FMI strica cheful Guvernului, aflam si din Ziua. Fondul Monetar International (FMI) recomanda Guvernului sa se opuna "cu putere" reducerii taxei pe valoare adaugata (TVA) la alimente, cresterii pensiilor inainte de termenul stabilit initial pentru ianuarie 2009 si propune prudenta in majorarea salariilor.

Expertii FMI sunt de parere ca reducerea TVA pentru alimente de la 19% la 5% ar putea induce un cost fiscal anual de pana la 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB), in functie de modul de implementare a masurii. In acelasi timp, majorarea pensiilor ar putea genera costuri fiscale reprezentand 1,5% din PIB. FMI considera ca autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa implementeze, in paralel, o serie de masuri pentru asigurarea stabilitatii fiscale.

Astfel, Fondul recomanda imbunatatirea expertizei fiscale si competentelor la nivel executiv si legislativ, printre masurile propuse fiind cresterea transparentei, capacitatii de analiza si orientarea catre un buget bazat pe performanta.

In acelasi timp, autoritatile romane ar trebui sa modifice abordarea fiscala actuala, orientata catre termene scurte, astfel ca rectificarile bugetare multiple ar trebui reduse, modalitatea de decizie prin ordonante de urgenta ar trebui reconsiderata si toate cheltuielile si veniturile bugetare ar trebui sprijinite de legislatia deja aprobata. A treia masura mentionata de Fond se refera la infiintarea unei agentii fiscale independente.

Nu reduceti TVA si nu majorati pensiile!, aste titlul din Evenimentul Zilei. Fondul Monetar International (FMI) recomanda guvernului sa se opuna "cu putere" reducerii TVA la alimente, cresterii pensiilor inainte de termenul stabilit initial - ianuarie 2009 - si sa fie prudent cu majorarile salariale.

Expertii FMI considera ca reducerea TVA la alimente, de la 19% la 5%, ar putea induce un cost fiscal anual de pana la 0,5% din PIB. In acelasi timp, marirea pensiilor din noiembrie a.c., asa cum au anuntat recent reprezentanti ai guvernului, ar putea genera costuri fiscale reprezentand 1,5% din PIB.

Cele trei riscuri mentionate survin in contextul unui mediu politic fragmentat si in conditiile apropierii alegerilor, acesti factori deturnand interesul autoritatilor catre o politica fiscala pe termen scurt, afirma expertii Fondului. FMI considera ca autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa implementeze, in paralel, o serie de masuri pentru asigurarea stabilitatii fiscale.

FMI este impotriva reducerii TVA-ului la alimente, ne anunta si Gandul in editia de luni. Guvernul roman este sfatuit de Fondul Monetar International (FMI) sa nu reduca taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru alimentele de baza si sa nu aprobe cresterea pensiilor mai devreme de termenul stabilit pentru ianuarie 2009.

Expertii FMI arata ca reducerea TVA-ului pentru alimente de la 19% la 5% ar putea avea ca efect un cost fiscal de pana la 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB). In ceea ce priveste cresterea pensiilor, aceasta ar putea genera costuri fiscale de 1,5% din PIB.

Chiar daca FMI propune o pozitie de veto a Guvernului impotriva acestor masuri pana anul viitor, acesta recomanda imbunatatirea expertizei fiscale si a competentelor la nivel executiv si legislativ. Printre masurile propuse se numara cresterea transparentei, a capacitatii de analiza si orientarea catre un buget bazat pe performanta.

Totodata, autoritatile sunt sfatuite sa modifice actuala abordare fiscala, care este orientata catre termene scurte, astfel incat rectificarile bugetare multiple sa se reduca si sa reconsidere modalitatea de decizie prin ordonante de urgenta. Fondul mai propune autoritatilor de la Bucuresti sa instituie o agentie fiscala independenta, al carei rol sa fie extins pentru a putea oferi analize legate de propunerile bugetare specifice.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 816 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

FMI nu tine cont de un lucru

Romania poate modifica fosrte bine modul de colectare a taxelor, poate reduce taxele sau dizolva unele taxe, cu conditia sa reduca birocratia bugetara cu peste 50%,birocratie inutila.

 

Azi DIMINEATA

AM SCRIS CA ZIARISTII SUNT PLATITI LA METRU DE ARTICOL.pENTRUCA ACELAS LUCRU SE SCRIE DE 2-3 ORI.M-AM INSELAT.NICI NU AM TERMINAT DE CITIT ,SI VAD FRAZE REPETATE DE 4(patru)ORI.E PARTEA CARE SE REFERA LA PIB.ACUM,CAND SE VORBESTE DE CENZURA,OARE NU E MAI BINE SA EXISTE UN CORECTOR CU MAI MULT DE 4 CLASE PRIMARE ,CA SA NU SE REPETE FRAZELE SI SA NU ZAPACEASCA SI PE ALTII?//

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor