Presa de azi: Recoltele-record ar putea ieftini mancarea

Miercuri, 28 Mai 2008, ora 06:33
1366 citiri
Presa de azi: Recoltele-record ar putea ieftini mancarea

Romania, al treilea producator de porumb din UE, titreaza Evenimentul Zilei in editia de miercuri. In plina criza alimentara, Romania ar putea deveni cel de-al treilea mare producator de porumb al Europei, daca va reusi sa-si dubleze productia in acest an.

Daca anul trecut nu am reusit sa producem decat 3,7 milioane de tone de porumb, in 2008 oficialii din cadrul Ministerului Agriculturii citati de Reuters se arata optimisti, mizand pe o recolta de porumb de circa 9 milioane de tone.

Sorin Chelmu, secretar general la Agricultura, a declarat pentru NewsIn ca in acest an au fost insamantate circa 2 milioane de hectare, care la o productie medie estimata de 4,5 tone de porumb la hectar ar produce circa 9 milioane de tone, precizand insa ca este prematur sa se faca estimari privind productia totala.

Recoltele-record ar putea ieftini mancarea, aflam din Romania libera. Se anunta o vara fertila pentru agricultura romaneasca, datorita unor recolte-record la cereale, ceea ce ar putea duce la stagnarea sau chiar reducerea preturilor alimentelor. Vestile bune vin de la Ministerul Agriculturii, care estimeaza o productie de 9,8 milioane tone de porumb.

Recolta ar fi de 2,6 ori mai mare fata de anul trecut si ne-ar plasa pe locul trei in Europa, dupa Franta si Italia. Scaderea preturilor s-ar putea face simtita la toamna. Pana atunci insa, s-ar parea ca vom traversa o perioada de scumpiri.

Organizatiile patronale din agricultura anunta cresteri medii de 10% ale preturilor la unele produse de baza pentru urmatoarele luni. Carnea de porc si de pui, precum si mezelurile se vor scumpi in trepte, cu 15%, pana in iulie, producatorii justificand majorarile prin costurile foarte mari cu materia prima si utilitatile (in special gaze naturale si electricitate).

Producatorii de ulei spun ca vor tine preturile in frau, in asteptarea recoltelor mari la floarea-soarelui si la rapita. Pretul graului a scazut deja cu 0,07 lei pe kilogram, spun morarii, din acelasi motiv: productie generoasa. In toamna graul ar putea fi cu 25% mai ieftin.

Recolta din toamna poate racori inflatia, ne anunta si Adevarul, precizand ca dincolo de toate amenintarile pentru inflatia acestui an, Banca Nationala intrevede o raza de lumina: recolta din toamna, care se anunta a fi bogata.

"Un an agricol bun ar putea determina temperarea cu cel putin un punct procentual a inflatiei la sfarsitul lui 2008. Sa nu uitam ca, in Romania, alimentele reprezinta 37,5% din cosul de consum - mult peste media UE", a declarat, marti, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.

Contextul in care vin aceste precizari nu e, deocamdata, cel mai favorabil, avand in vedere scumpirile anuntate, tot marti, de majoritatea producatorilor de alimente. Crescatorii de porci, de exemplu, preconizeaza majorari inevitabile, cu 15%, a pretului carnii - ceea ce va conduce automat la scumpirea mezelurilor. Ei inca mai resimt efectele secetei de anul trecut, intre care cel mai accentuat este criza de furaje, iar scumpirea energiei a dus la o crestere a costurilor pana dincolo de limita rentabilitatii.

Acum, cand se intrevede deja un an agricol 2008 cu rezultate bune, s-ar parea ca vom iesi din cercul vicios al scumpirilor, mai ales ca ponderea alimentelor in cosul inflatiei e inca destul de mare.

"In Romania, preturile alimentelor reprezinta peste 70% din media pentru Uniunea Europeana, mai mult decat alte tari din regiune precum Cehia, Slovacia sau Ungaria", a mai precizat Valentin Lazea, sustinandu-si teza potrivit careia atenuarea scumpirilor (numai) la produsele alimentare poate aduce o temperare a inflatiei.

Romania, al treilea producator de porumb din UE in 2008, scrie si Gandul. Romania ar putea deveni al treilea mare producator de porumb din Uniunea Europeana, dupa Franta si Italia, in conditiile in care productia de anul acesta ar putea ajunge la 8 milioane de tone, potrivit estimarilor agentiei de stiri Reuters.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a prognozat ca in 2008 se vor produce 9,8 milioane de tone de porumb, cu 40% mai mult decat anul trecut, cand, din cauza secetei, s-a inregistrat cea mai slaba productie din ultimii 18 ani.

Insa, estimarile autoritatilor romane nu au luat in calcul impactul ploilor torentiale care au cazut in ultima perioada. "Productia de porumb este pe un trend favorabil si vom putea da o prognoza mai precisa in urmatoarele saptamani", au precizat oficiali ai Ministerului.

Mamaliga ieftina. Romania ar putea deveni al treilea mare producator de porumb din UE in acest an, este titlul din Gardianul. Romania ar putea deveni al treilea mare producator de porumb din UE, printr-o crestere a productiei cu 4,1 milioane de tone, la aproape 8 milioane de tone, dupa seceta severa care a afectat productia agricola in Europa de Est anul trecut, potrivit estimarilor Reuters.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a prezentat o prognoza de 9,8 milioane de tone pentru productia de porumb in 2008, fata de numai 3,7 milioane anul trecut, cel mai redus nivel din ultimii 18 ani, noteaza agentia. Cu toate acestea, ministerul nu a raportat inca impactul ploilor torentiale care au cazut in ultimele zile in Romania.

"In ansamblu, productia de porumb este pe un trend favorabil si vom putea da o prognoza mai precisa in urmatoarele saptamani", a declarat un oficial din MADR. Productia agricola vegetala a scazut anul trecut la aproape toate culturile, din cauza conditiilor climatice nefavorabile, recolta de porumb totalizand 3,85 milioane de tone, cu 57% mai putin fata de 2006, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#mancare, #porumb, #ieftinire, #recolta , #stiri economice