Presa economica - FED anunta stabilizarea economiei americane

Joi, 30 Iulie 2009, ora 09:31
1025 citiri
Presa economica - FED anunta stabilizarea economiei americane

Economia americana da semne de stabilizare dupa mai bine de un an de recesiune, se arata intr-un raport al Rezervei Federale - banca cetrala americana.

Raportul indica un declin care se modereaza, in ciuda faptului ca multi indicatori raman la niveluri joase, iar perspectiva micsorarii nivelului somajului ramane una indepartata, informeaza Reuters.

"Rapoarte primite de la 12 filiale ale Rezervei Federale sugereaza ca activitatea economica va continua sa fie slaba pe perioada verii, insa cele mai multe dintre aceste regiuni indica, de asemenea, ca rata declinului economic s-a moderat de la ultimul raport, iar activitatea economica da semne de stabilizare, chiar daca la un nivel scazut", se arata in raport.

Sectorul imobiliar rezidential "ramane la un nivel scazut, desi se pot observa unele semne de imbunatatire a situatiei", se mai arata in raport, insa piata imobiliara va continua sa fie afectata in urmatoarele luni, in cele mai multe dintre zone.

Sectorul bancar se confrunta cu o cerere in scadere pentru unele categorii de imprumuturi, in conditiile in care recesiunea continua.

In privinta locurilor de munca, FED noteaza ca persista conditiile neprielnice, subliniind temerile ca somajul ar putea afecta revenirea economica.

"Cele mai multe districte indica o piata a muncii deosebit de slaba si sunt folosite o varietate de metode pentru reducerea compensatiilor pentru a nu se reduce salariile".

Declaratiile coincid cu cele ale presedintelui Obama care declara miercuri ca se poate observa "inceputul sfarsitului recesiunii".

"Iata adevarul: ne-am oprit din caderea libera. Piata este sus, iar sistemul financiar nu se mai gaseste la limita colapsului", a declarat Obama.

Economia americana a suferit o contractie, in primul trimestru, de 5,5 procente, mai mica decat cea de 6,3% in ultimul trimestru al lui 2008.

FED si-a modificat prognoza pentru 2009 si 2010, proiectand o relansare in a doua jumatate a acestui an, ceea ce ar determina o contractie anualizata de doar 1 sau 1,5 procente.

Pentru 2010, noile prognoze ale FED estimeaza o crestere in intervalul dintre 2,1 si 3,3 procente, prognoza ceva mai buna decat anterioara, realizata in aprilie.

Primele estimari guvernamentale pentru PIB in cel de-al doilea trimestru urmeaza sa fie facute publice vineri. Exista un consens in ceea ce priveste aceste estimari, indicand o rata a declinului de 1,5 procente.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#FED, #economia americana, #recesiune globala, #relansare economica , #stiri economice