Presa internationala - America linisteste temerile Chinei privind dolarul

Marti, 02 Iunie 2009, ora 09:28
1053 citiri
Presa internationala - America linisteste temerile Chinei privind dolarul

Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a oferit asigurari autoritatilor guvernamentale chineze in privinta enormelor cantitati de dolari pe care China le detine, reafirmandu-si increderea in puterea monedei americane.

Unul dintre principalele scopuri ale vizitei lui Geithner in China ca secretar al Trezoreriei este acela de a calma ingrijorarile chineze cu privire la deficitul bugetar in crestere al Washingtonului, dar si in privinta politicii monetare americane foarte relaxate, care ar putea determina o crestere a inflatiei, slabind in felul acesta atat dolarul american, cat si obligatiunile guvernamentale americane, informeaza Reuters.

China este cel mai mare detinator non-american de obligatiuni guvernamentale emise de SUA. Conform informatiilor americane, China detinea in martie obligatiuni in valoare de 768 miliarde de dolari, insa unii analisti considera ca investitiile Chinei in instrumente financiare denominate in dolari americani ar putea fi de doua ori mai mari.

"Activele Chinei sunt in siguranta", a raspuns Geithner unei intrebari adresate la finalul discursului tinut la Universitatea Peking, unde a studiat chineza ca student in anii '80.

Totusi, raspunsul sau a determinat rasetele auditoriului studentesc, fapt ce reflecta scepticismul din China cu privire la oportunitatea ca o tara in dezvoltare sa acumuleze cantitati uriase de rezerve straine in locul utilizarii banilor respectivi pentru ridicarea standardului de viata pentru populatia proprie.

In timpul vizitei lui Geithner, cotidianul Global Times din Beijing a publicat parerile mai multor economisti chinezi care afirmau cu totii ca detinerile chineze ale titlurilor de debit americane sunt, in prezent, "riscante".

Geithner a oferit asigurari ca administratia Obama va reduce deficitul fiscal si a promis cheltuieli viitoare "foarte disciplinate".

"Avem cele mai adanci si cele mai lichide piete pentru active fara risc din intreaga lume. Suntem hotarati sa reducem in timp deficitul fiscal pana la un nivel sustenabil", a declarat Geithner.

"Credem intr-un dolar puternic ... si suntem hotarati sa reparam si sa reformam sistemul financiar astfel incat sa putem sustine increderea investitorilor".

Geithner si-a oferit, de asemenea, sprijinul pentru marirea rolului Chinei in deciziile politice la nivel global. "China este deja prea importanta in economia globala, pentru a nu avea un rol deplin in problemele internationale".

Geithner a oferit explicit sprijinul Statelor Unite pentru intarirea pozitiei chineze in institutiile globale, inclusiv FMI - propunere controversata, dat fiind faptul ca intarirea pozitiei Chinei reduce din drepturile de vot pe care le detine Europa.

"Statele Unite vor sprijini intarirea rolului Chinei in principalele organizatii internationale care configureaza sistemul international, un rol care este proportional cu importanta Chinei in economia globala".

Geithner a calmat, de asemenea, ingrijorarile chineze privind tendintele legislatorilor americani de a limita importul din China, pe fondul cresterii somajului in State Unite si tendintei implicite catre protejarea propriei productii. Geithner a explicat ca Statele Unite vor rezista unei astfel de tentatii.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Geithner, #China, #trezoreria SUA, #criza financiara, #economie emergenta , #stiri economice