Presa internationala - Americanii pregatesc discret falimentul GM

Luni, 13 Aprilie 2009, ora 08:55
1471 citiri
Presa internationala - Americanii pregatesc discret falimentul GM

Producatorul american de automobile, General Motors, a fost sfatuit de Trezoreria SUA sa pregateasca documentatia pentru faliment pana la 1 iunie, in ciuda faptului ca GM a anuntat public ca are posibilitatea de a se reorganiza si fara recursul la astfel de masuri extreme.

In momentul de fata, GM este pastrat operational cu ajutorul unor imprumuturi speciale acordate de catre guvernul american. I s-a cerut, insa, de catre administratia Obama, sa taie din costuri si sa-si reduca datoria pentru a putea primi mai departe ajutor guvernamental, informeaza Reuters.

Grupul de lucru de la Casa Alba, care se ocupa de industria auto in actuala criza financiara, a impus GM un termen de 60 de zile pentru a gasi o solutie de restructurare si incearca, in momentul de fata, sa evalueze in ce masura GM mai poate fi o companie care sa reziste in conditiile actuale de piata.

Conform unor surse familiare cu situatia de la GM, planul administratiei a fost acela de a pregati gigantul auto pentru un faliment rapid care sa inlature tot ce este neproductiv in companie, urmand ca, ulterior, o noua companie sa preia activele valoroase ale GM.

Planul acesta intra in aplicare daca GM nu reuseste sa-si reduca datoria prin oferirea de actiuni in schimbul obligatiunilor detinute de investitori, dar si de United Automobile Workers, cel mai mare sindicat al lucratorilor in industria auto.

Conform planului, activele lipsite de valoare vor fi lasate in compania falimentara care ar urma sa fie lichidata complet in cativa ani.

Oficialitatile iau in calcul posibilitatea ca GM sa fie bagat in faliment in urmatoarele doua saptamani, utilizand intre 5 si 7 miliarde de dolari, bani guvernamentali, conform unor surse din interior care nu s-au putut identifica deoarece nu erau autorizate sa discute public astfel de aspecte.

Atat GM cat si Trezoreria au refuzat sa faca vreun comentariu cu privire la aceste informatii. Saptamana trecuta, noul presedinte GM a anuntat intentia de a restructura compania fara faliment, insa a precizat ca nu exclude varianta falimentului.

China creaza un fond sud-asiatic de 10 miliarde de dolari

China a anuntat crearea uni fond in valoare de 10 miliarde de dolari menit sa promoveze proiectele de infrastructura din sudul Asiei, anunta AFP.

Acest fond face parte dintr-o serie de masuri adoptate de premierul chinez Wen Xiabao care urma sa fie anuntata la summit-ul asiatic din Thailanda, summit care a fost anulat.

Masurile includ, de asemenea, credite in valoare de 15 miliarde de dolari pentru urmatorii 3-5 ani, acordate membrilor Asociatiei Natiunilor Sud Asiatice (ASEAN).

ASEAN urma sa gazduiasca doua zile de discutii cu liderii Chinei, Japoniei si Coreei de Sud, dar si ai altor tari asiatice, in cadrul celei mai mari intalniri internetionale de dupa summit-ul londonez G20, intalnire care a fost, insa, anulata din cauza demonstratiilor potrivnice care au avut loc in Thailanda.

Citește și:
China acuză SUA pentru lansarea rachetelor balistice nord-coreene
China acuză SUA pentru lansarea rachetelor balistice nord-coreene
China a acuzat miercuri Statele Unite pentru lansarea rachetelor balistice nord-coreene, spunând că Washingtonul "otrăveşte" mediul de securitate din regiune, în cadrul unei reuniuni a...
China a vrut să afle rețeta vaccinului anti-COVID produs de Moderna. Refuzul companiei americane a blocat achiziția
China a vrut să afle rețeta vaccinului anti-COVID produs de Moderna. Refuzul companiei americane a blocat achiziția
Moderna a refuzat să pună la dispoziţia Chinei proprietatea intelectuală aflată la baza vaccinului pentru Covid-19, blocând negocierile pentru comercializarea acestuia, potrivit unor persoane...