Presa internationala - Atentia analistilor, indreptata inspre bugetul Indiei

Luni, 06 Iulie 2009, ora 08:53
1634 citiri
Presa internationala - Atentia analistilor, indreptata inspre bugetul Indiei

Noul guvern indian va trebui sa balanseze obiectivele de crestere fortata cu riscurile deficituui fiscal, luni, la prezentarea primului buget.

Economistii si analistii prognozeaza ca bugetul se va concentra pe reforma legislativa si structurala necesara pentru a stimula cresterea, mai degraba decat pe largi pachete de stimuli economici, informeaza AFP.

"Mainile guvernului sunt legate, date fiind constrangerile fiscale. Se vor concentra pe proiecte mici din agricultura, infrastructura si telecomunicatii", a explicat Siddhartha Sanyal, economist la Edelweiss Securities.

"Posibilitatea guvernului de a asigura mai departe pachete de stimuli largi si generalizate va fi limitata in acest buget".

Deficitul fiscal al Indiei a crescut brusc in ultimii ani din cauza imprumuturilor acordate fermierilor saraci, subventiilor si pachetelor de stimuli necesari pentru a impulsiona economia.

Partidul de guvernamant, in bugetul interimar din februarie, anterior alegerilor, a marit cheltuielile alocate apararii, ca urmare a atacurilor extremistilor islamisti de la Mumbai, in noiembrie anul trecut.

Cresterea a determinat o sporire a deficitului fiscal pana la 6.2 procente din PIB, pentru anul fiscal care se incheia in martie 2009, deficit fiscal care a fost mai mult decat dublu fata de tinda guvernului de 2.5 procente, fiind totodata cel mai ridicat din ultimile aproape doua decenii.

"Guvernul trebuie sa puna la punct o strategie pentru o crestere bazata pe investitii", a declarat S.B. Gupta, consilier al Federatiei Camerelor de Comert si Industrie indiene.

Guvernul din New Delhi a declarat adesea ca recesiunea globala determina cheltuieli mai mari decat ar fi nevoie pentru impulsionarea cresterii economice.

"Orice crestere semnificativa in cheltuieli (infrastructura si mediu social) va trebui sa fie dublata de o crestere in venituri pentru a evita o ulterioara alunecare a deficitului fiscal", a declarat Garuav Dua, vice presedinte al casei de brokeraj Sharekhan.

Joi, ministrul de finante indian a declarat ca India ar putea sa obtina

o crestere economica de mai mult de 7 procente in anul acesta fiscal insa a subliniat importanta reducerii deficitului.

Economia indiana a crescut cu 6.7 procente in anul incheiat pe 31 martie - cea mai mica rata de crestere din 2003, si cu 9 procente mai mica decat cea a anului anterior, ca urmare a efectelor crizei finanicarea mondiale care a lovit gospodariile.

"Viteza cu care economia indiana se va intoarce la o rata de crestere mare pe termen scurt, depinde de revigorara economiei globale, cu precadere a economiei americane" a explicat ministrul in darea de seama anuala.

Economistii se asteapta sa fie anuntate reforme care sa faciliteze cresterea infrastructurii si reluarea investitiilor.

PricewaterhouseCoopers estimeaza ca peste 500 miliarde de dolari in investitii se vor indrepta catre sectorul de infrastructura din India pana in 2012, pentru repararea si construirea drumurilor, porturilor, sinelor de cale ferata si aeroporturilor.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#India, #BRIC, #recesiune globala, #criza financiara , #stiri economice