Presa internationala - Australia beneficiaza de revenirea economica a Chinei

Marti, 01 Decembrie 2009, ora 10:36
1759 citiri
Presa internationala - Australia beneficiaza de revenirea economica a Chinei

Banca centrala a Australiei a crescut, din nou, dobanda de referinta cu un sfert de punct procentual, pentru a treia luna consecutiv, fapt ce este considerat unul dintre cele mai clare semne pentru intarirea economica si depasirea recesiunii globale de catre Australia.

Guvernatorul bancii centrale, Glenn Stevens, a decis cresterea dobanzii overnight la 3.75 procente, de la 3.5 procente, fapt ce a fost conform previziunilor, informeaza Bloomberg. Pana in februarie, dobanda va ramane neschimbata.

Dolarul australian s-a depreciat cand Stevens a semnalat faptul ca nivelul atins si ajustarile aduse de catre banca centrala costului de imprumut al banilor sunt suficiente pentru a mentine inflatia in intervalul tinta de 2 - 3 procente.

Cresterea increderii consumatorilor, dar si cresterea preturilor caselor, pe fondul cererii in crestere din partea Chinei pentru resurse precum minereu de fier, au generat o crestere puternica economica care va dura cativa ani, arata banca centrala.

Declaratia lui Stevens pare "a unui om care si-a facut treaba si care acum isi permite sa ia o pauza", a explicat Stephens Roberts, senior economist la Nomura Australia, in Sydney. "Ma astept la o noua crestere a dobanzii de referinta, dar nu mai devreme de martie sau aprilie", mai spune sursa citata.

Dolarul australian a scazut fata de dolarul american imediat ce decizia de politica monetara a fost anuntata, fapt oarecum nefiresc in conditiile in care dolarul australian a devenit mai scump prin cresterea costului de finantare overnight.

Cresterea actuala a dobanzii de referinta reprezinta un record, nemaiexistand trei cresteri succesive ale dobanzii; cresterea a ridicat dobanda dolarului australian de la nivelul minim atins in jumatate de secol, acela de 3 procente. Prin contrast, oficialii din Statele Unite, Marea Britanie si Europa au pastrat nivelul de referinta al dobanzior la nivelul minim atins in acest an.

Banca centrala a Japoniei a anuntat o intalnire de urgenta marti, alimentand speculatiile conform carora ar cauta sa limiteze aprecierea yenului in fata dolarului american. Yenul japonez a crescut cu 4.2 procente luna trecuta, in vreme ce bursa japoneza a scazut cu 6.9 procente, pe fondul ingrijorarilor legate de faptul ca aprecierea puternica a monedei japoneze va ajunge sa afecteze exporturile, intr-o economie in care ponderea exporturilor in PIB este majoritara.

Pe acest fundal, speculatiile conform carora Australia va continua sa creasca dobanda de referinta a determinat o crestere speculativa a valorii dolarului australian de 30 de procente anul acesta, in fata unui cos de valute, facand aceasta moneda cea mai performanta dintre 16 monede, inclusiv dolarul american.

Economia Australiei a crescut cu un procent in prima jumatate a acestui an, iar prognozele indica o crestere de 3.5 procente anul viitor si in 2011. Pretul locuintelor a crescut cu 10 procente anul acesta, somajul a scazut, iar estimarile indica un nivel al investitiilor de 105 miliarde dolari australieni in anul fiscal care se incheie in iunie 2010.

Moneda Australiei este direct corelata, in pietele in care se tranzactioneaza, de evolutia monedei chineze, in conditiile in care economia austrliana este direct dependenta de importurile de materii prime pe care le efectueza statul chinez.

De aceea, revenirea economica a Chinei a determinat o revenire la fel de spectaculoasa a Australiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#revenire economica Australia, #evolutie dolar australian, #criza economica mondiala , #stiri economice