Presa internationala - Banca Mondiala prognozeaza crestere economica slaba

Marti, 23 Iunie 2009, ora 08:46
891 citiri
Presa internationala - Banca Mondiala prognozeaza crestere economica slaba

Banca Mondiala a facut publice luni estimarile privind cresterea economica a tarilor in dezvoltare, crestere care, fara China si India, se va contracta pana la 1,6 procente.

In conditiile celei mai dure crize economice si financiare din ultimele 7 decenii, Banca Mondiala si-a coborat prognoza, in ceea ce priveste cresterea economica globala, pana la o contractie de 3%, anul acesta, informeaza Reuters.

A modificat, de asemenea, usor prognoza cu privire la produsul intern brut, acesta urmand sa sufere un declin de 2,9 procente.

O prognoza oficiala anterioara, publicata la sfarsitul lunii martie, plasa cresterea anuala a tarilor in dezvoltare in jurul a 2,1% si, daca India si China erau excluse din calcul, la 0%.

In 2010, cresterea globala era proiectata in jurul a 2%, iar cea a tarilor in dezvoltare in jurul a 4,4 procente, conform Bancii Monidale. Fara China si India, cresterea tarilor in devoltare era de 2,5 procente.

Economia chineza urma sa se extinda 7,2 procente in 2009 si 7,7 procente in 2010, in vreme ce economia Indiei se dezvolta cu 5,1 procente, respectiv 8 procente in 2010.

Cea mai recenta prognoza a Bancii Monidale cu privire la PIB a fost publicata astfel incat sa coincida cu desfasurarea conferintei anuale de dezvoltare economica (Annual Bank Conference on Development Economics), care are loc in aceasta perioada la Seul.

Banca Mondiala si-a exprimat ingrijorarea in privinta reducerea fluxului de capital privat inspre tarile in dezvoltare, flux care a scazut aproape de jumatate fata de anul trecut, ajungand la 363 miliarde de dolari, in comparatie cu 707 miliarde in 2008 si dupa nivelul record de 1,2 trilioane in 2007.

A fost estimat, de asemenea, si un declin al comertului international, anul acesta, declin de aproape 10 procente, care ar fi urmat de o crestere de 3,8% in 2010.

"Nevoia de a restructura sistemul bancar, combinata cu limitele politicilor expansioniste in tarile cu venituri ridicate, va determina o refacere economica", a declarat Justin Lin, economist sef al Bancii Mondiale.

Banca dedicata luptei impotriva saraciei a solicitat atentie speciala acordata "riscurilor ridicate de criza balantei de plati si restructurarii titlurilor de credit corporative in multe tari", pentru a reusi sa evitam "o alta criza a debitelor cum s-a vazut in anii '70 si '80".

Acesta a fost cazul tarilor in dezvoltare, puternic lovite de criza, din Europa si Asia Centrala, unde PIB-ul ar urma sa scada cu 4,7 procente anul acesta, inaintea unei reveniri cu 1,6%, in 2010.

Un model similar al declinului si refacerii economice a putut fi observat in America Latina si Caraibe, unde contractia PIB-ului de 2,2 procente din 2009 ar fi urmata, in 2010, de o crestere de 2 procente.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#banca mondiala, #prognoze economice, #criza financiara, #recesiune globala , #stiri economice