Presa internationala - Berlinul ar putea emite garantii pentru datoria greceasca

Sambata, 27 Februarie 2010, ora 10:34
1151 citiri
Presa internationala - Berlinul ar putea emite garantii pentru datoria greceasca

Marile banci germane incearca sa puna la punct un plan de salvare a Greciei, in cadrul caruia ar urma sa cumpere titluri de debit grecesti acoperite insa prin garantii din partea Berlinului.

Josej Ackermann, director executiv al Deutsche Bank, a discutat vineri, in Atena, cu primul ministru grec, George Papandreou, structura unui posibil ajutor financiar acordat Greciei, in cazul in care continua sa se inrautateasca situatia, in fomreaza Financial Times.

Un oficial al bancii germane a declarat ca guvernul german a acordat multa atentie si munca acestui plan, cautand varianta optima pentru emiterea garantiilor de stat pentru bancile care cumpara bonduri grecesti.

Cateva astfel de banci, printre care Hypo Real Estate, Eurohypo si Deutsche Postbank, care detin deja miliarde de euro in bondurile grecesti, au declarat la unison ca nu isi vor marii detinerile. Totusi, in masura in care Berlinul emite garantii pe astfel de detineri, randamentul mare impreuna cu riscul subtantial minimizat ar putea sa le faca sa-si schimbe strategia.

Oficialul a declarat: "Acesta ar putea fi unul dintre efecte, insa nu ar fi o solutie complet privata de salvare a Greciei - guvernul s-ar implica masiv. Daca ar fi o situatie generalizata la nivelul intregii zone euro, ma indoiec ca banca din care fac parte nu s-ar implica".

La sfarsitul unei saptamani in care o greva generala a adus aproape de colaps Grecia, primul ministru a pregatit masuri mult mai radicale pentru reducerea deficitului in continua crestere. Acesta a solicitat restului Europei sa arata "solidaritate".

"Trebuie sa facem tot ceea ce putem pentru a inlatura imediat pericolele cu care ne confruntam. Daca vom mai astepta, va fi prea tarziu, iar consecintele vor fi drastice", a declarat Papandreou in Parlament.

Papandreou a mai declarat ca Grecia nu doreste ca alte tari sa-i achite datoria publica, insa se asteapta la un sprijin puternic din partea partenerilor din Uniunea Europeana. Cancelarul german, Angela Merkel, urmeaza sa se intalneasca cu oficialul grec saptamana viitoare.

Berlinul si bancile germane sunt nerabdatoare sa implice si alte tari din zona euro in planul de salvare a Greciei, insa oficialii de la Berlin au declarat ca fiecare dintre tari isi poate defini propria modalitate de a interveni in problema greceasca.

Actualele discutii se poarta pe fondul unor puternice proteste generalizate in Grecia, proteste aparute din cauza ajustarilor brutale facute de oficialii greci pentru reducerea deficitului. Planul pus la punct de guvern tinteste reducerea actualului deficit, situat la 12.7 procente din PIB, pana la doar 2 procente pana in 2013.

Insa garantiile vagi oferite de partenerii din zona euro pentru aceasta drastica disciplina n-au slabit nicicum presiunea interna.

Mai mult, o delegatie la Atena din partea Comisiei Europene, a Bancii Centrale Europene si a Fondului Monetar International este ingrijorata in privinta strategiei de reducere a deficitului, strategie care are la baza previziuni prea optimiste privind cresterea economica viitoare.

Aceasta in conditiile in care Standard & Poor's si Moody's au lansat deja avertizari cu privire la ratingul de tara al Greciei, ceea ce ar putea afecta si mai tare posibilitatea obtinerii banilor, atat de necesari guvernului grec, prin finantare din pietele financiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
#criza greceasca, #datorie publica Grecia, #efecte recesiune globala, #relatii Germania Grecia , #stiri economice