Presa internationala: China incepe anul cu date pozitive

Luni, 04 Ianuarie 2010, ora 08:56
1420 citiri
Presa internationala: China incepe anul cu date pozitive

Productia in China a crescut la o cota maxima pentru ultimii 5 ani in decembrie, confirmand prognozele care plasau aceasta crestere la peste 10 procente.

Noile date pot avea ca efect negativ cresterea ingrijorarilor privind presiunile inflationiste, in conditiile in care unele parti ale economiei chineze devin supra-solicitate anul acesta, informeaza Bloomberg.

Liu Mingkang, principalul administrator al reglementarilor bancare, a declarat ca de vreme ce cresterile speculative ale preturilor activelor reprezinta doar o amenintare indepartata, bancile detin suficient capital pentru a extinde creditarea catre consumatori si catre afacerile mici pentru a mentine cresterea.

"Economia chineza isi continua revenirea in forma de V iar cresterea economica s-ar putea sa se fi marit pana la 11 procente in cel de-al patrulea trimestru", a declarat Sun Mingchun, economist sef la Nomura Holdings, in Hong Kong.

"Exista semne ca economia ar putea intra intr-o faza de supra-solicitare", a mai declarat acesta, invocand ca argumente cresterile preturilor la materiile prime si stocurile companiilor care sunt la niveluri mari.

Estimarile pentru expansiunea economiei chineze in cel de-al patrulea trimestru sunt in jurul cifrei de 10.4 procente, conform mediei unei estimari realizate de mai multi economisti, iar Sun estimeaza o crestere de 10.5 procente pentru anul acesta. Totusi, consilierul bancii centrale, Fan Gang, a avertizat pe 18 noiembrie ca o crestere de doua cifre nu va avea efecte pozitive in 2010, crescand si riscul cresterilor speculative pe bursa, in sectorul imobiliar si in sectorul marfurilor.

Inflatia ar putea deveni o problema din ce in ce mai presanta pentru oficialii chinezi iar "situatia unei politici monetare mai stranse, incluzand o moneda mai puternica, este probabil sa apara in urmatoarele luni, a declarat Brian Jackson, economist din Hong Kong pentru Royal Bank of Canada.

Preturile la nivelul consumatorului au crescut cu 0.6 procente in noiembrie, fata de nivelul din urma cu un an, determinand a noua luna de deflatie. Vanzarile de retail intr-un esantion de 1000 de magazine au crescut cu 17.5 procente in primele trei zile ale noului an, fata de anul anterior, a anuntat ministerul comertului chinez.

Premierul Wen Jiabao a declarat pe 27 decembrie ca politica monetara a Chinei nu va ceda in fata presiunilor de a-si aprecia moneda, in conditiile in care China mentine yuanul la aproximativ 6.83 pentru un dolar american.

Exista opinii conforma carora bancile chineze ar trebui sa acorde credite pentru cresterea nivelului consumului, pentru sprijinirea dezvolarilor rurale, pentru initiativele legate de mediul inconjurator, pentru asistenta medicala si sistemul de securitate sociala si pentru facilitara reducerii nivelului de poluare si a consumului de energi.

Economistii avertizeaza, de asemenea, ca economia chineza se confrunta cu probleme de felul cererii slabe pentru exporturi si amenintarea "cresterilor speculative structurale"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#cresteri productie China, #cresteri economie China, #efecte recesiune globala , #stiri economice