Presa internationala: China sprijina sanctiunile contra Iranului

Joi, 01 Aprilie 2010, ora 09:47
1482 citiri
Presa internationala: China sprijina sanctiunile contra Iranului

China a acceptat sa participe la discutii cu privire la sanctiunile concrete care ar urma sa fie aplicate Iranului, dand in felul acesta primul semn ca Beijingul ar putea fi interesat sa sustina o noua runda de masuri ale Natiunilor Unite impotriva Iranului.

O atare schimbare de politica ar fi o reusita considerabila pentru Statele Unite care considera reticienta anterioara a Chinei de a sustine restrictiile impuse Iranului ca principalul motiv care ar putea duce la escaladarea tensiunilor cu Iranul, informeaza Financial Times.

Washingtonul considera ca daca Beijingul va sustine aceste masuri, devine inevitabila o rezolutie de securitate.

"China a inceput sa ne ofere perspectivele sale in privinta noilor masuri pentru o noua runda de sanctiuni", a declarat un oficial american.

Diplomatii au completat si faptul ca discutiile au avut loc intre capitalele celor doua state, sustindandu-se si posibilitatea de a muta sediul Natiunilor Unite in New York, in viitorul apropiat. Statele Unite fac presiune pentru acceptarea unei rezolutii luna aceasta iar presedintele american, Barack Obama, a declarat ca se incearca adoptarea de masuri "in urmatoarele saptamani".

Totusi, diplomatii avertizeaza ca urmeaza negocieri dificile in privinta obiectului fiecarei sanctiuni aplicata Iranului. Washingtonul spera ca vor reusi sa restranga programele iraniene dedicat obtinerii puterii nucleare si cel dedicat rachetelor, aplicand pedepse Garzii Revolutionare si incercand sa restranga si mai mult izolarea fiscala a tarii.

Rusia a semnalat deja disponibilitatea sa de a sprijini sanctiuni pentru Iran desi, ca si China, sprijina masuri mai putin extinse decat cele solicitate de Statele Unite si aliatii sai.

Diplomatii americani adauga ca acele tari care sunt temporar membre ale Consiliului de Securtate precum Turcia sau Brazilia, ale caror voturi nu sunt necesare pentru trecerea rezolutiei dar care pot sprijini la construirea unui mesaj international de solidaritate, sunt mult mai usor de convins daca si China face parte din aceeasi pozitie.

"Exista unele conversatii foarte interesante la ONU in aceasta perioada astfel incat vom putea sa avem parte de un progres real in negocieri", a declarat Bill Burton, purtator de cuvant al Casei Albe.

Un reprezentant al ambasadei Chineze la Washington a declarat: "China a fost in contact apropiat cu diverse parti legate de problema programului nuclear iranian, sperand ca in situatia data mai multe paerspective pot determina o mai mare flexibilitate si eforturi considerabile astfel incat problema sa poata fi rezolvata pe cai diplomatice si fara conflict armat".

Acesta a mai subliniat si faptul ca Beijingul se opune fata de dezvoltarea in Iran a armelor atomice, sprijinind in acelasi timp dreptul sau la utilizarea pasnica a tehnologiei si energiei nucleare.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#sanctiuni Iran, #relatii Iran China, #sprijin diplomatic China , #stiri economice