Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa internationala: China va domina piata automobilelor electrice

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 08:41
2057 citiri
Presa internationala: China va domina piata automobilelor electrice

Liderii Chinei au adoptat un plan prin care tara ar urma sa devina lider de piata pe segmentul automobilelor si autobuzelor electrice, in urmatorii trei ani.

Planul, care porneste chiar de la conducerea guvernului chinez este un semnal negativ pentru producatorii de automobile, la nivel monidal, sugerand o intensificare a competitiei pe acest segment de piata, informeaza The New York Times.

"China este suficient de bine pozitionata pentru a putea reusi acest lucru" explica David Tulauskas, director pentru politici chineze la General Motors.

Dintr-un alt punct de vedere, China incerca sa faca un avantaj dintr-o slabiciune. Se afla in spatele Statelor Unite, Japoniei si a altor tari producatoare de automobile traditionale, insa incearca sa treaca peste faza actualei tehnologii si sa implementeze direct tehnologia electrica.

Japonia este, in momentul de fata, liderul mondial in productia de automobile, atat electrice cat si traditionale, cu masini precum Toyota Prius sau Honda Insight. GM pregateste hybridul Chevrolet Volt pentru a-l scoate pe piata anul viitor, urmad sa fie asamblat pe baza unor acumulatori reincarcabili produsi de LG si importati din Coreea de Sud.

Intentiile Chinei, pe langa crearea unei industrii care sa domine segmentul, la nivel mondial, ceea ce va produce locuri de munca si exporturi, este aceea de a reduce poluarea in marile orase si, de asemenea, de a reduce dependenta de petrol care vine din Orientul Mijlociu si strabate rute maritime controlate de Statele Unite.

Totusi, este putin probabil ca aceste vehicule electrice sa curete poluarea din China si sa inalture emisiunile de gaze care o fac permanent subiectul discutiilor prvind incalzirea globala. China isi obtine trei sferturi din puterea electrica din carbune care produce mai multa poluare decat orice alt combustibil.

Un raport facut anul trecut de catre McKinsey & Company estimeaza ca inlocuirea automobilelor bazate pe consumul de benzina in China ar reduce emisiunile poluante cu doar 19 procente.

Pe langa productie, autoritatile chineze ofera subventii de pana la 8800 dolari taximetristilor si agentiilor guvernamentale locale pentru fiecare hybrid sau automobil integral electric pe care acestea il achizitioneaza. Urmeaza sa fie construite statii pentru alimentarea automobilelor electrice in Beijing, Shanghai and Tianjin.

Agentiile de cercetare, apartinand guvernului, care studiaza problemele legate de masinile electrice cred intr-un ritm alert. De asmenea, se pregatesc programe de creditare a publicului interesat sa achizitioneze astfel de autovehicule.

China intentioneza sa creasca productia anuala de automobile electrice la 500.000 de hybride sau masini integral electrice, pana la sfarsitul lui 2011, de la aproximativ 2000 de astfel de vehicule, la sfarsitul anului trecut.

Constructorii auto se așteaptă la un record în vânzările de mașini fabricate în România în 2024. Ce branduri duc greul pieței
Constructorii auto se așteaptă la un record în vânzările de mașini fabricate în România în 2024. Ce branduri duc greul pieței
Vehiculele fabricate în România au cerere pe toate pieţele unde se comercializează, peste 60 de pieţe din lume, astfel că anul 2024 ar putea fi încheiat tot pe plus, cu un nou record, a...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#automobil electric, #China, #industria auto, #poluare , #stiri economice