Presa internationala Cresc tensiunile intre China si Japonia

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 11:36
2640 citiri
Presa internationala Cresc tensiunile intre China si Japonia

Premierii Japoniei si Chinei s-au intalnit la un summit regional asiatic, intr-o tentativa de a rezolva disputa teritoriala, in vreme ce Statele Unite au solicitat celor doua mari economii sa incerce rezolvarea conflictului, propunand o perioada de trei saptamani de negocieri.

Asteptarile unor negocieri bilaterale intre premierul Wen Jiabao si premierul japonez Naoto Kan au cazut vineri, in conditiile in care China a anulat aceste discutii, acuzand partenerii japonezi pentru "deteriorarea atmosferei" de la summitul din Hanoi prin ridicarea problemei insulelor Diaoyu, informeaza Reuters.

Totusi, un oficial japonez a declarat ca cei doi lideri au avut o intalnire informala de 10 minute, miscare ce a fost perceputa ca fiind una pozitiva.

"Sunt increzator ca putem mentine o relatie in care putem coopera intr-o maniera semnificativa", a declarat premierul japonez la o conferinta de presa.

Secretarul de Stat american Hillary Clinton, care s-a intalnit cu contrapartea chineza Yang Jiechi in Hanoi, a solicitat revenirea la calm de ambele parti, oferindu-se sa gazduiasca discutii trilaterale, menite sa aduca relatiile inapoi, la un nivel normal.

"Am incurajat atat Japonia cat si China sa caute solutia pasnica pentru toate neintelegerile", a declarat Clinton intr-o conferinta de presa. "Este in interesul nostru al tuturor ca Japonia si China sa aiba relatii stabile."

Germania si Franta, in dezacord cu BCE

Seful Bancii Centrale Europene i-a avertizat pe liderii guvernelor europene ca noul sistem de interventie financiara pe care il construiesc pentru rezolvarea unor situatii similare celei prin care a trecut Grecia la inceputul acestui an, ar putea avea efecte directe asupra dobanzilor pe termen scurt.

Avertismentul venit din partea lui Jean-Claude Trichet, a survenit in cadrul unui summit de doua zile in cadrul caruia liderii europeni au acceptat rediscutarea tratatelor europene pentru a infiinta un mecanism permanent de interventie care sa inlocuiasca fondul interimar actual, in valoare de 440 miliarde euro, care va expira in 3 ani, informeaza Financial Times.

Germania si Franta au declarat ca doresc ca noul sistem sa transfere din responsabilitate catre investitorii privati, astfel incat acestia sa se implice mai puternic in rezolvarea unor posibile situatii viitoare. Salvarea financiara a Greciei s-a realizat din bani publici - bani ai contribuabililor.

Insa conform oficialilor europeni, Trichet a explicat faptul ca implicarea investitorilor privati in astfel de situatii riscante ar putea speria piata datoriilor de stat - care pana in prezent se astepta la interventii de stat, oficiale si, deci, sigure in situatii critice - ceea ce ar ptuea duce in sus dobanda pentru tarile in pozitie critica, cum este cazul pentru Irlanda si Grecia, ambele luptandu-se pentru redobandirea interesului investitorilor.

Oficialii europeni au declarat ca avertismentul lui Trichet a fost primit cu rezerve de catre presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, care s-a plans ca guvernatorul bancii centrale nu intelege provocarile cu care se confrunta un sef de stat.

Intrebat cu privire la ascest aspect, in cadrul unei conferinte de presa, Sarkozy a explicat ca "a spune ca am fost iritat este gresit". Insa a recunoscut ca au existat diferente de opinie. "Nu cred ca ni se poate spune ca nu suntem constienti de gravitatea si seriozitatea unei astfel de decizii".

Sarkozy a fost sprijinit de catre cancelarul german, Angela Merkel, care a fost perceput drept un aliat apropiat al presedintelui BCE, in timpul crizei din zona euro. De data aceasta insa si-a asumat o linie diferita, explicand ca nu este cazul ca in vreo situatie similara, contribuabilii germani sa plateasca pentru salvarea economiilor din zona euro.

"Presedintele Bancii Centrale Europene incearca sa faca totul pentru a linisti pietele", a declarat Merkel. "Il sprijinim in aceasta incercare insa, de asemenea, ne uitam si la oamenii din tara noastra si credinta lor foarte legitima ca nu ei ar trebui sa suporte acest cost".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#conflict China Japonia, #conflict teritorial Asia, #conflict Trichet Sarkozy , #stiri economice