Presa internationala - Economia Chinei se lupta pentru supravietuire

Marti, 19 Mai 2009, ora 08:56
1033 citiri
Presa internationala - Economia Chinei se lupta pentru supravietuire

Economia Chinei se lupta pentru supravietuire si ar putea rata cresterea economica de 8 procente, prognozata de guvernul chinez pe anul acesta, in conditiile in care cererea la export a scazut foarte tare in ultima perioada.

"Cele 8 procente vor fi greu de atins", a explicat Katherine Lu, director de analiza pe China, pentru Oppenheimer, citata de Bloomberg. "Chiar daca stimulii economici sunt de ajutor, cererea la export este foarte slaba, in continuare".

Guvernul chinez a inlaturat restrictiile de creditare si a lansat in noiembrie un program de stimuli economici in valoare de 4 trilioane yuani (586 miliarde dolari) pentru a compensa cererea scazuta la nivel mondial, pe fondul crizei financiare.

Cea de-a treia economie a lumii s-a marit cu 6.1 procente in primul trimestru, cel mai mic ritm de crestere din aproape o decada. Livrarile peste granite au scazut cu 22.6 procente in aprilie fata de anul anterior, conform informatiilor facute publice de biroul de comert.

"Economia se lupta" a declarat Lu. "Cea mai mare problema este cererea la export"

Xu Lin, director general al departamentului de probleme fiscale si financiare din cadrul Comisiei de Dezvoltare Nationala si Reforma chineze a declarat ca economia poate atinge cresterea de 8 procenteprognizata pentru anul acesta.

Produsul Intern Brut ar putea creste cu 7.8 procente in 2009, conform unei mediei prognozelor a 10 economisti intervievati de Bloomberg.

Pe fondul prognozelor si masurilor luate entru sprijinirea economiei, piata de actiuni chineza a inregistrat cresteri importante. Shanghai Composite Index, indicele celor mai lichide titluri de pe bursa chineza, a inregistrat anul acesta o crestere de 47 de procente pe fondul optimismului privind pachetul de stimuli economici.

Cresterile foarte importante au facut ca JPMorgan sa schimbe indicativul de siguranta al actiunilor chineze de la "neutru" la "supracumparate", fapt ce inseamna ca probabilitatea continuarii cresterii in acelasi ritm devine din ce in ce mai mica.

"Dat fiind faptul ca recuperarea economica a Chinei este deja evidenta in pretul actiunilor, intentionam sa ne orientam fondurile catre alte economii nord-asiatice cate sunt avansate in recuperare", au declarat analistii JPMorgan.

Totusi prognozele pentru principalele actiuni raman optimiste, chiar daca nu se intrevad cresteri imediate.

Valoarea de tranzactionare a Shanghai Composite Index a fost de 26.7 ori valoarea castigurilor raportate de companiile componente, comparat cu de 28 de ori in urma cu un an si de aproape 49 de ori in Octombrie 2007.

Citeste si:
Cum ar putea ajunge China la 630.000 de cazuri de COVID pe zi: „Estimările au dezvăluit posibilitatea reală a unui focar colosal” STUDIU
Cum ar putea ajunge China la 630.000 de cazuri de COVID pe zi: „Estimările au dezvăluit posibilitatea reală a unui focar colosal” STUDIU
China s-ar putea confrunta cu peste 630.000 de infecţii cu Covid-19 pe zi dacă ar renunţa la politicile de toleranţă zero prin ridicarea restricţiilor de călătorie, potrivit unui studiu...
China desfășoară o patrulă militară în Strâmtoarea Taiwan, răspuns la vizita mai multor oficiali americani
China desfășoară o patrulă militară în Strâmtoarea Taiwan, răspuns la vizita mai multor oficiali americani
Armata chineză a anunţat că a desfăşurat "o patrulă de pregătire pentru luptă" în Strâmtoarea Taiwan "ca răspuns" la actuala vizită a unor membri ai Congresului american în Taiwan,...