Presa internationala - Economia japoneza da primele semne de crestere

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 09:17
1210 citiri
Presa internationala - Economia japoneza da primele semne de crestere

Economia japoneza a crescut cu cea mai mare cota din primul trimestru al lui 2008 pana in prezent, in conditiile in care o revenire a economiei globale a revitalizat interesul pentru produsele de export japoneze.

PIB-ul Japoniei a crescut cu o rata anualizata de 3,6 procente in ultimele trei luni ale anului 2009, conform estimarii medii facute de 23 de economisti citati de Bloomberg. Raportul oficial va fi facut public de catre administratia de la Tokyo pe 15 februarie.

Rezultatele din ultima parte a anului dau un val de optimism pentru analistii economiei japoneze, cat si pentru autoritatile nipone, existand astfel speranta ca economia nipona sa evite o noua prabusire.

"Totusi, ramane de aflat daca este posibila o refacere a mediului economic fara sprijin din partea Guvernului si, pe de alta parte, economia depinde foarte mult de exporturi si, deci, de cererea externa, ceea ce ameninta si mai tare stabilitatea economica", a declarat Takahide Kiuchi, economist sef la Nomura Securities in Tokyo.

Revenirea economica a Asiei a sprijinit Japonia la finalul lui 2009. Livrarile in regiune au crescut cu 31% in decembrie, cea mai mare rata de crestere din ultimul deceniu, determinand inlocuirea Statelor Unite cu China pe pozitia de principala destinatie a exporturilor japoneze. Totusi si cererea din Statele Unite este in crestere dupa ce PIB-ul american a crescut cu cea mai mare rata din ultimii sase ani, in ultimul trimestru din 2009.

Economia japoneza a crescut cu 0,9 procente fata de trimestrul anterior. Livrarile externe au crescut cu 5,3% in cel de-al patrulea trimestru fata de cele trei luni anterioare. Exporturile nete - livrarile minus importurile - au adaugat pana la 0,5 procente la crestere.

Oficialii japonezi au declarat ca vor modifica modalitatea de calcul al exporturilor si importurilor pe o baza sezoniera pentru a putea lua in calcul si anomalia produsa de criza financiara din 2008. Anuntul acesta i-a facut pe analisti sa modifice negativ prognozele pentru PIB anualizat cu aproximativ un punct procentual.

O crestere puternica ar putea sa nu fie suficienta pentru a-l convinge pe primul ministrul japonez, Yukio Hatoyama, ca revenirea economica este sustenabila. Premierul, care se va confunta cu alegeri pentru camera superioara a parlamanetului japonez in iulie, implementeaza un program de stimuli economici in valoare de aproximativ 80 miliarde de dolari, program de la care se asteapta sa dea un impuls puternic cresterii economice, de pana la 0,7 procente anul viitor.

Totusi, bancherii centrali nu sunt increzatori in caracterul sustenabil al cresterii. Kazuo Momma, cel mai important economist al Bancii Japoniei, a declarat luna aceasta ca "mai sunt multe lucruri de facut" inainte ca cererea interna sa fie apta sa determine si sa sustina o crestere economica, fara sprijinul artificial al unui pachet de stimuli economici.

Cheltuielile de consum au crescut probabil cu 0,3 procente in ultimul trimestru, cu o treime fata de ritmul atins in trimestrul anterior. Investitiile au crescut cu 1,5%, ceea ce reprezinta prima cifra pozitiva in ultimele 7 trimestre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#crestere economica Japonia, #economii Asia, #efecte recesiune globala , #stiri economice