Presa internationala: Estimari privind vanzarile de noi locuinte, in SUA

Miercuri, 25 Noiembrie 2009, ora 08:33
1538 citiri
Presa internationala: Estimari privind vanzarile de noi locuinte, in SUA

Vanzarile caselor noi in Statele Unite au crescut in luna octimbrie insa prognozele variaza asupra impactului scutirii de taxe pentru cupararea unei prime locuinte.

Vanzarile de noi locuinte a crescut cu aproape 2 procente luna trecuta, pana la 410.000 unitati, fata de 402.000 unitati in septembrie, arata prognozele facute de 70 de economisti intevievati de Reuters.

Estimarile insa se inscriu intr-un interval de variatie mai larg, de la o scadere la 370.000 pana la o crestere de 430.000. Cifrele oficiale raportate de catre Departamentul de comert american vor fi publice miercuri.

In septembrie, vanzarile au scazut cu 3.6 procente, primul regres dupa cinci luni consecutive de crestere pentru un indicator economic relevant atat pentru piata de imobiliare americana cat si pentru situatia creditarii si situatia generala a economiei.

Vanzarile au fost impulsionate de catre scutirea de taxe pentru cumpararea primei locuinte, facilitate in valoare de 8.000 de dolari, scutire care urma sa expire pe 30 noiembrie. Scutirea de taxe se facea su forma unui imprumut.

La inceputul lunii noiembrie administratia Obama a extins perioada in care se poate obtine aceasta facilitate, pana pe 30 aprilie 2010. Se adauga, de asemenea, un credit de mutare in valoare de 6500 dolari.

Daca vanzarile de noi locuinte au crescut, chiar si prognozele cele mai optimiste indica o crestere mai mica decat cresterea record inregistrata in octombrie, de 10.1 procente pentru locuintele deja existente.

"Numarul vanzarilor de case cel mai probabil va continua sa se imbunatateasca in conditiile in care cumparatorii doresc sa profite de creditl pentru taxe inainteca acesta sa expire, la sfarsitul lui octombrie. Totusi, probabil ca cifrele nu vor fi la fel de impresionante ca in cazul vanzarilor de case vechi", se arata in raportul Stone & McCarthy Research.

Un raport mai pesimist, cel al Barclays Capital, indica o posibila "scadere a vanzarilor cu 3 procente, pana la 390.000 de unitati in octombrie, rata de scadere aproape egala cu cea atinsa in septembrie. Cel mai probabil, vanzarile de noi locuinte in octombrie au fost afectate de faptul ca posibilii cumparatori se asteptau la expirarea perioadei de creditare pentru taxe, la sfarsitul lui noiembrie, fapt ce are legatura si cu solicitarile in scadere de noi credite ipotecare, in luna octombrie.

De vreme ce perioada de creditare pentru taxe s-a incheiat, vanzarea de noi locuinte ar trebui sa scada pana la finalul acestui an".

Raportul RBS estimeaza, de asemenea, o scadere in luna octombrie, pana la 380.000 de unitati. Vanzarile au crescut in fiecare luna consecutiv, din martie pana in august, cu aproape 26 de procente, in conditiile in care cumparatorii au profitat de ratele mici la creditele ipotecare, de preturile joase ale locuinntelor dar si de creditul pentru taxe la cumpararea primei locuinte.

Este de asteptat ca in toamna vanzarile sa scada ca urmare a expriarii perioadei de creditare. "Cumparatorii trebuie sa semneze un contract de cumparare pana in 30 noiembrie pentru a beneficia de credit si, dat fiind faptul ca dureaza cateva luni sa construiesti o noua locuinta, anticipam ca cererea va scadea pe masura ce ne apropiem de noiembrie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#vanzari locuinte SUA, #indicatori economici recesiune, #revenire economica SUA , #stiri economice