Presa internationala - Europa se pregateste sa salveze Grecia

Joi, 11 Februarie 2010, ora 09:15
1054 citiri
Presa internationala - Europa se pregateste sa salveze Grecia

Germania si Franta vor anunta sprijin pentru Grecia, care in momentul de fata se gaseste in apropierea falimentului, insa este putin probabil ca acest sprijin sa fie sub forma unui plan de salvare foarte detaliat.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german Angela Merkel urmeaza sa se intalneasca joi in cadrul unui summit al liderilor UE la Bruxelles, unde se asteapta ca liderii principalelor economii europene sa dea o dovada clara de solidaritate, intr-unul dintre cele mai dificile momente ale Uniunii si in primul impas serios in care este pusa moneda euro, un deceniu dupa ce a fost creata, informeaza Financial Times.

Insa oficialii de la Paris au declarat ca la Berlin ar exista reticiente cu privire la semnarea acordului pentru un program de salvare a Greciei, in conditiile in care "guvernul grec ar asuma masurile ulterioare" de reducere a deficitului bugetar cu 4 procente pana in 2012.

In cadrul unei conferinte video a ministrilor de Finante din zona euro, care a avut loc miercuri, ministrii nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la salvarea Greciei, lasandu-i pe liderii Germaniei si Greciei sa poarte discutii cu privire la detaliile finale ale strategiei.

Aceste detalii erau inca "subiectul discutiilor, iar noi nu ne aflam in pozitie pentru a le face publice", dupa cum declara un oficial european.

Oficialii francezi au declarat ca anuntarea unei solidaritati cu Grecia va fi urmata de un set de masuri concrete, in mod similar strategiilor menite sa protejeze depozitele clientilor unei banci, strategii urmate imediat de un plan de salvare a bancii.

Un oficial german a explicat, de asemenea, ca un astfel de plan de salvare a Greciei ar putea insemna imprumuturi acordate Greciei sau promisiunea de a cumpara titluri de debit emise de catre guvernul grec.

De altfel, pentru ca sprijinul sa fie unul eficient, nu este necesar ca tarile zonei euro, in special Germania si Franta, sa ia masuri concrete de creditare a Greciei. Simpla anuntare a disponibilitatii pentru astfel de masuri va reda increderea investitorilor iar acest fapt va reduce prima de risc adaugata la dobanda imprumuturilor catre Grecia.

Exista, de asemenea, si un consens cu privire la faptul ca FMI va fi implicat in planul de salvare exclusiv in aspectele tehnice ale acestuia.

Pentru investitorii in obligatiuni de stat grecesti, anuntarea unei strategii comune de sprijin pentru Grecia ar fi precum o gura de aer, in conditiile in care acestia au ajuns sa considere Grecia ca fiind una dintre cele mai nesigure investitii.

Printre cei mai importanti investitori, ale caror interese ar putea fi puternic zdruncinate daca nu se iau masuri in favoarea Greciei, se gasesc, in primul rand, institutii bancare din Franta si Germania, care au acordat credite atat in sectorul privat, cat si in sectorul de stat. Falimentul Greciei ar cantari greu in portofoliul acestora.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#faliment Grecia, #zona euro amenintata, #sprijin Grecia, #efecte recesiune globala , #stiri economice