Presa internationala - Exporturile Chinei cresc peste estimari

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 08:59
1242 citiri
Presa internationala - Exporturile Chinei cresc peste estimari

Exporturile chineze au crescut peste nivelurile estimate in februarie, China publicand rezultate pozitive a treia oara consecutiv, crestere ce pune presiune suplimentara pe decidentii politici pentru retragerea stimulilor economici activi in timpul recesiunii globale.

Livrarile peste granita au castigat 46 de procente in februarie fata de perioada similara a anului trecut, in crestere fata de castigul din ianuarie care era de 21%, informeaza Bloomberg.

Cifrele de anul trecut au fost direct afectate de contractia generalizata, determinata de criza financiara. Surplusul comercial a atins niveluri minime, de 7,6 miliarde dolari, in parte si din cauza sarbatorii Anului Nou chinezesc.

Intarirea exporturilor ar putea reduce excesul in capacitatea de productie si ar putea contribui la cresterea preturilor. Cifrele guvernamentale sunt estimate sa indice o inflatie ajunsa la maximumul ultimelor 16 luni. Premierul chinez, Wen Jiabao, a indicat presiunile pe preturi, impreuna cu speculatiile pe proprietati si calitatea imprumuturilor bancare ca fiind in topul prioritatilor sale pentru anul acesta.

"Cresterea rapida la nivelul exporturilor va adauga presiune inflationista si va reintari argumetele in favoarea restrangerii politicii domestice, fiscale si monetare", e declarat Ma Jun, economist sef la Deutsche Bank, in Hong Kong.

Importurile au crescut, de asemenea, cu 45 de procente, dupa un salt de 86% in ianuarie, se arata in datele facute publice miercuri.

Decidentii politici au indicat saptamana trecuta faptul ca sunt in cautarea mai multor dovezi pentru o refacere sustenabila si de durata a exporturilor, inainte de a permite o apreciere a yuanului. Guvernul premierului Wen a prevenit orice apreciere a monedei chinezesti inca din iulie 2008, in incercarea de a sprijini exportatorii in conditiile in care se desfasura cea mai dura criza financiara din perioada postbelica.

Guvernatorul bancii centrale chineze, Zhou Xiaochuan, a declarat pe 6 martie ca decidentii politici trebuie sa fie foarte prudenti in fixarea momentului in care permit aprecierea yuanului, in conditiile in care refacerea economica globala nu este foarte solida.

Ministrul comertului, Chen Deming, a adaugat, in aceeasi zi, ca este prematur sa spunem ca exporturile Chinei si-au revenit din criza financiara globala si ca surplusul comercial pe ultimele doua luni a suferit o contractie de 50%.

Pana in prezent, banca centrala si-a limitat restrangerile de politica monetara la restrictii impuse bancilor de a detine mai multi bani lichizi in rezerve - ceea ce limiteaza proportional creditele noi acordate - si la avertizarea creditorilor privind riscurile unei expansiuni a creditarii.

Banca Populara Chineza ar putea incepe o crestere a dobanzii de referinta pentru yuan cel mai devreme luna acsesta, explica Wang Qian, economist la JPMorgan Chase & Co. in Hong Kong. "Cea mai mare amenintare a economiei chineze in acest moment este inflatia", a declarat Wang, inaintea datelor privind indicele pretului la consumator - indicator important pentru inflatie - care va fi facut public joi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#exporturi China, #economie China, #efecte recesiune globala, #economie Asia , #stiri economice