Ziare.com

Presa internationala - FMI injecteaza miliarde in rezervele valutare ale membrilor

de Brandusa Stefanescu
Marti, 21 Iulie 2009, ora 08:46

   

Presa internationala - FMI injecteaza miliarde in rezervele valutare ale membrilor
Fondul Monetar International a facut public faptul ca intentioneaza injectarea a 250 miliarde de dolari in rezervele valutare ale tarilor membre pentru a ridica nivelul lichiditatilor, temperand astfel efectele crizei globale.

Conducerea FMI a discutat vineri propuerea de a aloca Drepturi Speciale de Tragere (DST) in valoare echivalenta de 250 miliarde dolari, ceea ce reprezinta de departe cea mai consistenta alocatie avand ca baza aceste instrumente putin folosite, informeaza Reuters.

"Aceste DST-uri alocate membrilor vor conta ca active de rezerva, functionand ca tampon de lichiditati cu un cost scazut pentru tari cu nivel scazut de venituri dar si pentru pietele emergente, reducand astfel nevoia de asigurare excesiva" se arata in declaratia FMI.

DST-ul este un activ specific FMI, pentru care se plateste dobanda si care se bazeaza pe un cos fundamental de valute internationale - dolarul american, yenul, euro si lira sterlina - cos care este calculat zilnic si pe care membrii FMI il pot converti in moneda proprie sau in alte valute.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Cresterea volumului de DST-uri este parte a unei intelegeri la care au ajuns memebrii Summit-ului G20 de la Londra, din aprilie, intelegere in valoare de 1.1 miliarde de dolari menita sa tempereze efectele crizei globale.

"Alocarea de DST-uri este un element cheie din rapsunsul Fondului la criza globala, oferind un sprijin considerabil membrilor sai in aceste momente dificile", a declarat directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Bordul guvernatorilor FMI va vota aceasta propunere pe 7 august. Daca va fi aprobata, alocarea va deveni efectiva incepand cu 28 august.

Operatiunea va creste alocatia de DST-uri a fiecarei tari membre cu aproape 74 de procente, alocatie care este proportionala cu pozitia relativa a fiecarui membru in economia globala.

O tara membru poate alege sa-su tina DST-urile, crescandu-si in felul acesta rezervele internationale, poate vinde o parte dintre ele si le poate converti in valute care pot fi utilizate in tranzactii cu alti membri sau chiar cu Fondul.

"Unii membri pot alege sa vanda o parte sau intreaga cantitate de DST-uri catre alti membri in schimbul unor valute - de exemplu pentru a acoperi deficitul din balanta de plati - in vreme ce alti membri ar putea alege sa cumpere mai multe DST-uri, ca modalitate de realocare a rezervelor proprii", explica FMI.

Aproape 100 miliarde de dolari din noua alocatie vor merge catre economiile emergente si catre tarile in dezvoltare, dintre care tarile cu nivel scazut de venituri vor primi peste 18 miliarde de dolari, se arata in declaratia institutiei financiare.

Actuala alocare de DST-uri, in cazul in care este aprobata, va fi cea mai mare din istoria fondului, ultima alocare fiind efectuata in doua transe: 9.3 miliarde in DST-uri, in 1970-1972 si 12.1 miliarde in 1979 - 1981.

Citeste mai multe despre fmi rezerve valutare DST criza globala
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 993 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

minciunaaaaaaaaaaaa

FMI mareste lichiditatea pentru a acorda imprumuturi tarilor emergente, bani care dvor fi furati chiar de decidentii dela FMI-politicienii americani si marea finanta internationala. Exact ca si imprumutul acordat Romaniei, bani care sunt deja in conturi straine.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor