Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa internationala: G20 ia masuri impotriva bonusurilor bancherilor

Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 09:11
905 citiri
Presa internationala: G20 ia masuri impotriva bonusurilor bancherilor

Liderii mondiali sunt decisi sa limiteze platile bancherilor si sa coordoneze mai bine politicile economice, cautand sa tempereze excesele care au declansat cea mia dura criza financiara de la Marea Depresiune.

Presedintele Obama si ceilalti lideri ai G2 care s-au intalnit in Pittsburg sunt decisi sa forteze bancile sa-si limiteze compensatiile intr-un modproportional cu riscul si de asemenea sa mareasca nivelul minim de rezerve obligatorii, informeaza Bloomberg.

Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a declarat ca exista un "puternic consens" in privinta inlaturarii dezechilibrelor globale. In acelasi timp, insa, parerile raman impartite cu privire la modul in care FMI preia controlul asupra acestor aspecte.

"Va exista un acord de fond in privinta multor elemente ale pachetului de compensare", a declarat Michael Froman, negociatorul lui Obama pentru G20. Geithner a explicat ca reprezentantii G20 se vor asigurara "ca politicile colective pe care le cauta nu vor determine dezechilibre de nesustinut".

Liderii G20 isi orienteaza atentia de la managementul crizei catre redefinirea regulilor care guverneaza pietele financiare, forumul asumandu-si statutul de principal forum mondial avand ca obiect cooperarea economica.

Cea de-a treia intalnire G20 din ultimul an scoate la lumina o schita a noilor reguli bancare, trasate de catre ministrii de finante in Londra, in urma cu trei saptamani.

Masurile aflate in discutie include scaderea bonusurilor pentru bancheri, legarea acestor bonusuri de profiturile si capitalul bancii si incurajarea compunerii premiilor din actiuni.

In vreme ce semnarea uni pact cu privire la bonusurile bancherilor sugereaza o victorie americana asupra propunerii presedintelui Frantei de a se decide bonusuri specifice si fixe, totusi atingerea uni acord poate alimenta reprosurile europene legate de faptul ca Marea Britanie si Statele Unite incearca sa distraga atentia de la discutiile privind reglementarile financiare.

Obama si primul ministru englez Gordon Brown, dar si alti lideri G20, incearca sa nu discute public in detaliu faptul ca guvernele au utilizat bani publici pentru salvarea bancilor doar pentru ca acestea sa se intoarca rapid la profit si sa ofere, in continuare, bonusuri uriase.

"Europeni sunt scarbiti de banci, multe dintre ele rezistand pe bani publici, care inca o data platesc bonusuri uriase", a declarat joi presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso. Un sondaj Gallup din iunie arata ca 59 de procente dintre americani doresc masuri de limitare a bonusurilor in conducerea bancilor.

In primele sase luni ale anului Goldman Sachs a acumulat 11.4 miliarde dolari sub forma de bonusuri, ceea ce reprezinta o medie de peste 380.000 dolari pentru fiecare angajat.

Oficialii G20 se intalnesc in conditiile in care economia mondiala depaseste cea mai dura recesiune din ultimele 7 decenii.

Unii dintre oficiali si-au avertizat colegii sa nu permita ca masurile de revigorare finaciara initiate la inceputul acestui an sa fie pierdute din atentie datorita semnelor de refacere economica care apar peste tot in lume.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#bonusuri bancheri, #forum G20, #masuri limitare bonusuri, #recesiune globala , #stiri economice