Presa internationala - Germania insista pe schimbarea regulilor Uniunii

Joi, 28 Octombrie 2010, ora 10:58
2077 citiri
Presa internationala - Germania insista pe schimbarea regulilor Uniunii

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a marit presiunile pe partenerii europeni insistand pe faptul ca schimbarea tratatului reprezinta o parte esentiala a pachetului necesar pentru asigurarea stabilitatii zonei euro.

Intr-o declaratie in forta cu privire la politica guvernului, sustinuta miercuri in fata Parlamentului german, cancelarului si-a aratat din nou determinarea de a persuada membrii UE pentru modificarea cadrului de lucru pe termen lung, pentru ca astfel sa fie prevenite crizele financiare viitoare; aceste masuri ar urma sa fie incluse in tratatul de la Lisabona cu statut de "incontestabile legal", scrie Financial Times.

Germania se lupta pentru implementarea unui "mecanism permanent de rezolutie a crizei" pentru zona euro, mecanism care va inlocui fondul in valoare de 440 miliarde euro, instituit de catre ministrii de finante ai UE in mai si menit sa sprijine orice institutie financiara aflata in dificultate.

De asemenea, intentioneaza modificarea acordului astfel incat sa fie suspendate drepturile de vot ale statelor membre ca ultim resort pentru intarirea regulilor stricte de imprumuturi publice si deficite bugetare.

In ajunul plecarii pentru o sedinta la Bruxelles, Merkel a insistat pe introducerea unor sanctiuni mai dure pentru a intari disciplina bugetara a celor 16 state membre ale zonei euro.

Multe dintre statele membre ale Uniunii sunt refractare la gandul de a relua discutia cu privire la continutul acordului de la Lisabona, care a vut nevoie de 10 ani de negocieri dure pentru adoptare.

Acordul prevede regulile de baza dupa care este guvernata Uniunea, inclusiv o clauza cheie care insista pe faptul ca fiecare stat in parte este responsabil pentru propriile debite. Berlinul argumenteaza pentru faptul ca un mecanism care se inlature orice criza posibila - care sa includa si reguli pentru restructurarea datoriei dar si sprijinul financiar - nu poate fi creat fara amendarea acestei clauze pentru a permite masurilor de urgenta sa se compatibilizeze cu eventualele crize ce pun in pericol intreaga uniune monetara.

Soros sprjina legalizarea marjuanei

George Soros, unul dintre marii finantisti ai secolului XX, cunoscut pentru celebrul sau pariu impotriva liresi sterline, pariu care i-a adus peste 1 miliard de dolari intr-o noate, a ales sa-si lege numele de o campanie pentru legalizarea marijuanei din California. In Europa, cea mai puternica economie a continentului insista pentru modificarea si intarirea regulilor de guvernare economica a Uniunii.

Campania de legalizare a marijuanei din California a primit un puternic impuls financiar din cauza unei donatii de 1 milion de dolari din partea finantistului si miliardarului Geroge Soros.

"Nu cred in opozitia fata de avalanse", si-a explicat Soros gestul. Alegand sa nu se implice in lupta politica din toamna aceasta din SUA, miliardarul american a ales sa finanteze, printre altele, cercetarea in politicile de schimbare a mediului, angajandu-se la cheltuirea a 10 milioane dolari pe an pentru aceasta cauza, informeaza The Guardian.

Soros si-a exprimat increderea in succesul acestei campanii de sustinere a legalizarii marijuanei, explicand ca "simplul fapt ca se afla in atentia presei a legitimat si ridicat discursul public cu privire la legalizarea marijuanei in modalitati care erau de neimaginat in urma cu un an".

Totusi, sondajele recente arata ca este putin probabila legalizarea marijuanei in California, desi sindajele pot fi puse sub semnul intrebarii datorita suspiciunii oamenilor de a vorbi deschis cu privire la acest subiect.

Donatia venita din partea lui Soros ar putea reactiva interesul pentru subiect. Donatia a devenit publica dupa ce o campanie impotriva legalizarii a inceput sa-si faca simtita prezenta in media, campanie prin care se indicau efectele drogului asupra soferilor de camioane sau asistentelor medicale in timpul serviciului.

Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
WhatsApp introduce o caracteristică nouă de confidențialitate pentru versiunea sa web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a bloca conversațiile printr-o funcție numită Chat Lock....
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
#Soros, #legalizare marjuana, #Tratat Lisabona, #presiuni Germania modificare tratat , #stiri economice