Presa internationala - Germania prefera Magna pentru preluarea Opel

Vineri, 21 August 2009, ora 08:50
1132 citiri
Presa internationala - Germania prefera Magna pentru preluarea Opel

Germania ar putea oferi 4.5 miliarde de euro sub forma unui imprumut pentru producatorul auto Opel, daca Geneneral Motors - proprietarul din acest moment al Opel - alege sa-si vanda pachetul majoritar catre compania canadiana Magna, preferata de catre oficialitatile germane.

"Vom face disponibil acest imprumut iar apoi vom agrea cu celelalte state europene cum vor fi impartite costurile legate de fabricile GM Europe", a explicat Jochen Homann, adjunctul ministrului economiei, citat de Reuters.

Celelalte tari europene, precum Marea Britanie, Spania, Polonia si Belgia ar putea contribui la acest sprijin financiar imediat ce se clarifica implicarea pe care o vor avea in operatiunile care apartin in acest moment GM Europe, operatiuni ce implica 50.000 de angajati in toate aceste tari.

Intrebat in ce masura aceasta oferta va fi disponibila si pentru rivalul grupului canadian Magna - grupul financiar belgian RHJ - Homann a explicat ca "Nu s-a ridicat aceasta problema pentru ca guvernul german prefera oferta Magna".

Bordul de conducere Opel se va intalni vineri iar surse din interior au declarat ca aceasta intalnire va fi dedicata vanzarii Opel.

"Este posibil ca bordul GM sa analizeze ambele oferte vineri si sa faca o recomandare", a declarat Homann. "Guvernul german a declarat in mod explicit ca prefera oferta Magna. Nu exista dubii asupra acestei probleme".

Homann a mai explicat ca guvernul federal si landurile germane se asteapta ca noul proprietar al Opel sa investeasca in Opel 10 procente din suma pe care o va primi de la autoritatile germane.

"Aceasta inseamna ca Magna va trebui sa vina cu 450 milioane din propriile capitaluri", a explicitat acesta.

RHJ, grupul concurent al Magna, a declarat ca dispune de aproximativ 380 milioane de euro disponibili pentru a-i investi la finalul lui iulie, suma ce s-a marit cu 12.5 procente de la finalul lui martie.

Cancelarul german, Angela Merkel, si landurile germane in care se desfasoara operatiunile Opel, si-au exprimat preferinta explicita pentru Magna deoarece considera ca grupul auto canadian are suficienta expertiza pentru a salva majoritatea celor 25.000 locuri de munca Opel din Germania.

Oferta RHJ, pe de alta parte, nu se bazeaza pe sprijin financiar din partea statelor europene si a primit deja suportul GM insa, cel mai important, este privita cu scepticism atat de catre Berlin cat si de catre liderii sindicali ai Opel.

Totusi, liderii sindicali nu sunt unanim hotarati in privinta ofertelor de preluare, principalul subiect al disputei fiind importanta imediata a pastrarii locurilor de munca, aspect contestat sub aspectul relevantei principale.

"Preferam oferta RHJ deoarece vine cu o garantie mai mare pentru operatiunile din Spania", a declarat un purtator de cuvant al sindicatului UGT, cel mai mare din Spania. UGT considera ca, in cazul in care RHJ castiga licitatia se vor pierde doar 1.400 de locuri de munca, fata de situata in care Magna va fi noul proprietar Opel, cand s-ar putea pierde 1.700 locuri de munca.

Constructorii auto se așteaptă la un record în vânzările de mașini fabricate în România în 2024. Ce branduri duc greul pieței
Constructorii auto se așteaptă la un record în vânzările de mașini fabricate în România în 2024. Ce branduri duc greul pieței
Vehiculele fabricate în România au cerere pe toate pieţele unde se comercializează, peste 60 de pieţe din lume, astfel că anul 2024 ar putea fi încheiat tot pe plus, cu un nou record, a...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#opel, #magna, #industria auto, #faliment GM , #stiri economice