Presa internationala - Germania sustine infiintarea unui Fond Monetar European

Marti, 09 Martie 2010, ora 11:36
687 citiri
Presa internationala - Germania sustine infiintarea unui Fond Monetar European

Radicalii europeni planuiesc construirea propriei versiuni a Fondului Monetar International astfel incat sa poata salva acele economii care sunt atinse de criza financiara. Insa, pentru aceasta, este nevoie de acceptul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, a avertizat cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Punand greutate in propunerile propriului ministru de Finante, Angela Merkel a admis ca Uniunea Europeana nu dispune de instrumentele necesare pentru solutionarea crizei grecesti. "Sanctiunile de care dispunem nu au fost suficient de bune", a explicat Merkel citata de Financial Times.

Insa a adaugat ca va fi nevoie de negocieri purtate cu toate cele 27 de state membre ale Uniunii pentru infiintarea unui atare Fond care sa fie indreptatit sa salveze economii din zona euro prin acordarea de imprumuturi si alte metode specifice.

Orice tratat care sa presupuna acceptul tuturor membrilor risca sa nu intruneasca unanimitate atat de repede dupa inceata si dureroasa ratificare a Tratatului de la Lisabona, care a fost initial respins prin referendum in Irlanda si a intrat in vigoare de abia in decembrie.

Parisul si Berlinul incearca sa aiba o linie comuna la initiativa Germaniei, iar problema unui nou tratat a iscat neintelegeri intre cele doua tari.

Oficialii francezi au salutat initiativa unui Fond Monetar European, in principiu, insa au avertizat ca va fi nevoie, cel mai probabil, de o extindere a actualelor tratate, fapt pentru care nu exista nicio vointa politica la Paris. Acesta pare a fi, in ochii oficialilor francezi, un proiect pe termen lung.

Angela Merkel a insistat pe faptul ca ar fi nepotrivit ca problemele birocratice sa devina un obstacol in fata infiintarii unui astfel de fond. "Dorim ca, pe viitor, sa ne putem rezolva problemele fara sprijinul FMI", a explicat cancelarul german.

Orice program de salvare financiara in cadrul zonei euro este interzis conform tratatului de la Maastricht, iar acesta este motivul pentru care se impune schimbarea termenilor tratatului.

Initiativa Berlinului a fost salutata la Bruxelles, unde Comisia Europeana si-a anuntat dorinta de a intra in actiune cu un plan pentru construirea unui fond monetar care sa asiste tari cu niveluri avansate de datorie publica, cum este cazul in prezent pentru Grecia.

Insa Jurgen Stark, reprezentantul Germaniei in cadrul comitetului de conducere a Bancii Centrale Europene, a respins aceasta idee. El a precizat ca FME ar incalca regulile tratatului pentru zona euro si ar submina sprijinul public pentru euro in cadrul Uniunii Europene.

Stark a explicat ca "in locul unui fond european, regulile care privesc bugetul fiecarui membru ar trebui intarite si implementate cu ajutorul unui mecanism de supervizare". Banca Centrala Europena a precizat insa ca acestea sunt parerile personale ale emitentului, nereprezentand pozita oficiala a institutiei.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...