Presa internationala - GM initiaza procedura de faliment

Luni, 01 Iunie 2009, ora 08:33
1503 citiri
Presa internationala - GM initiaza procedura de faliment

General Motors va initia luni procedura de intrare in faliment astfel incat in trei luni de zile sa definitivizeze restructurarea, la capatul careia statul american va detine 60% din companie, in schimbul a 50 de miliarde de dolari, bani guvernamentali investiti, a declarat un membru al administratiei Obama duminica seara.

Totalul include aproape 20 de miliarde deja acordate producatorului auto anul acesta, in conditiile in care autoritatile americane nu intentioneaza sa mai ofere asistenta financiara GM pana cand acesta nu se va restructura, conform Reuters.

"Guvernul nu are nici o intentie sa detina titluri de capital in companii mai mult decat este necesar si va cauta in mod activ sa isi elimine aceste participatiuni imediat ce acest lucru este posibil", a mai declarat reprezentantul guvernamental.

Canada va imprumuta GM 9,5 miliarde de dolari in schimbul a aproape 12 procente din totalul titlurilor de capital. In schimbul concesiilor facute, un fond de asigurari medicale pentru pensionari apartinand United Auto Workers (UAW) va detine 17,5% din viitoarea companie, dar in obligatiuni corporatiste.

Sindicatul si creditorii - detinatorii de obligatiuni - vor avea garantat dreptul de a cumpara mai multe actiuni GM.

Creditorii de tipul marilor banci vor avea imprumuturile garantate de catre statul american.

Administratia Obama pregateste noul consiliu de administratie, iar sindicatul UAW si autoritatile canadiene vor avea dreptul sa numeasca fiecare cate un reprezentant in noul consiliu de administratie.

Asteptarile sunt ca GM sa functioneze normal in timpul procedurilor de faliment. Lucratorii vor fi platiti la timp si se vor retine, de asemenea, contributiile pentru pensii.

Conform autoritatilor guvernamentale, prima prioritate in cadrul procedurii de faliment este acordarea dreptului, catre GM, de a-si onora indatoririle catre clienti si distribuitori si de a-si plati furnizorii.

Noua companie care urmeaza sa fie formata va primi sprijin guvernamental in valoare totala de 30,1 miliarde de dolari, iar Trezoreria "nu va asigura niciun sprijin suplimentar" ulterior, conform unei declaratii oficiale a administratiei Obama, facuta duminica si citata de Bloomberg.

Demararea falimentului, pe care GM, anul trecut, a tratat-o ca improbabila, marcheaza prabusirea unei companii care producea mai bine de jumatate dintre automobilele cumparate in Statele Unite.

Producatorul auto s-a prabusit sub greutatea costurilor de productie mai mari decat ale competitorilor, dar si din cauza ca a pus un accent deosebit pe camionete pe baza de motorina, in conditiile in care pretul combustibilului a crescut.

GM a inregistrat pierderi de aproape 88 miliarde de dolari din 2004 pana in prezent.

"GM in faliment este un fapt pozitiv pentru industria auto: la capatul acestui proces ar trebui sa fie un competitor important in industrie", afirma Len Blum, director al bancii de investitii Westwood Capital. "GM a fost tinut pe loc de contractele de munca si de relatiile cu debitorii care detin francize. Toate acestea ar trebui curatate in procedura de faliment".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#GM, #faliment, #industria auto, #statele unite, #criza financiara , #stiri economice