Presa internationala - Grecia creste presiunea in UE

Sambata, 13 Februarie 2010, ora 12:41
1790 citiri
Presa internationala - Grecia creste presiunea in UE

Grecia a lansat vineri un puternic si agresiv atac la adresa partenerilor sai din Uniunea Europeana, acuzandu-i pe acestia de crearea unei "psihologii a colapsului iminent", la o zi dupa ce au solicitat sprijin pentru guvernul grec lovit de criza.

George Papandreou, primul ministru grec, a declarat ca, in primul test important pentru zona euro, Grecia a devenit un "animal de laborator in lupta dintre Europa si pietele financiare", informeaza Financial Times.

Intr-un discurs televizat adresat propriului cabinet, Papandreou a criticat membrii UE pentru faptul ca "au transmis mesaje amestecate cu privire la tara noastra ... care au creat o psihologie a colapsului iminent ce si-ar putea fi suficienta pentru a se implini".

Papandreou a acuzat, de asemenea, Comisia Europeana pentru faptul de a fi esuat in contracararea "incercarilor criminale" ale fostului guvern grec de a livra statistici contrafacute. "Acest fapt a subminat responsabilitatea institutiilor europene in fata pietelor internationale", a mai declarat acesta.

Iesirea oficialului grec ar putea avea ca efect infurierea liderilor de la care Grecia asteapta, in momentul de fata, un sprijin pentru a face fata crizei cu care se confrunta. Declaratiile premierului au venit ca urmare a concluziilor liderilor tarilor membre in zona euro, concluzie care suspenda orice discutie despre un posibil sprijin acordat Atenei, pana in momentul in care autoritatile grecesti isi conving partenerii UE ca au un program de austeritate viabil, care sa poata fi implementat.

Germania insista ca Atena, in primul rand, poarta responsabilitatea pentru refacerea increderii investitorilor. Angela Merkel, cancelarul german, a rezistat eforturilor venite din partea franceza de a se decide o forma de salvare financiara explicita a Greciei, in urma summitului de joi al liderilor UE, care a avut loc la Bruxelles.

La Paris, oficalii guvernamentali au declarat ca insistentele partii germane cu privire la eforturile suplimentare pe care Grecia ar trebui sa le faca in reducerea deficitului bugetar au constituit un obstacol important in fata realizarii unui acord cu privire la Grecia. Conform surselor din Atena, Angela Merkel a solicitat o crestere a TVA-ului in Grecia de pana la 1 procent, in plus fata de multiple reduceri ale cheltuielilor. Herman Van Rompuy, presedintele UE, a schitat un compromis inainte ca summitul sa inceapa.

Pozitia dura a cancelarului Angela Merkel beneficiaza de un sprijin popular masiv in Germania.

Oficialii guvernamentali au declarat, de asemenea, ca sunt constransi de catre impuneri constitutionale care prevad o stricta raliere la criteriile de stabilitate fiscala si monetara din zona euro.

Atat membrii guvernului cat si membrii opozitiei din Bundestag au declarat ca nu va exista spriin parlamentar pentru un pachet financiar de salvare a Greciei fara ca in prealabil sa primeasca, din partea autoritatilor de la Atena, dovada clara a faptului ca acestia intentioneaza sa opereze o reducere a deficitului bugetar si a cheltuielilor guvernamentale.

Ministrii de finante ai zonei euro urmeaza sa se intalneasca marti pentru a face publice detaliile privind un posibil sprijin acordat Greciei, insa nu se va discuta explicit despre un plan de salvare.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#criza Grecia, #sprijin UE Grecia, #efecte recesiune globala, #amenintare euro , #stiri economice