Presa internationala: In zona euro cresc sperantele unei reveniri economice

Vineri, 14 August 2009, ora 09:01
886 citiri
Presa internationala: In zona euro cresc sperantele unei reveniri economice

Economiile germana si franceza si-au revenit intr-un mod neasteptat in cel de-al doilea trimestru, marind in felul acesta sperantele ca cea mai dura criza economica din ultimii zeci de ani sa ia sfarsit in zona euro.

Cele mai mari economii din Europa, care fiecare suferise patru trimestre consecutive de crestere negativa, au crescut cu 0.3 procente in trei luni, pana la sfarsitul lui iunie, arata cifrele facute publice joi, conform Financial Times.

Cifrele au luat prin surprindere economistii care se asteptau la contractii in fiecare dintre cele doua tari, dupa ce PIB-ul Germaniei scazuse cu 3.5 procente iar al Frantei cu 1.3 procente, in primul trimestru.

Ca urmare, PIB-ul celor 16 membri ai zonei euro a scazut cu doar 0.1 procente in ultimul trimestru, conform biroului european de statistici, contrar opiniei analistilor care se asteptau la scaderi de 0.5 procente, dupa o scadere de 2.5 procente in trimestrul anterior.

Performantele peste asteptari sunt ecouri ale faptului ca economia americana s-a contractat cu doar 0.3 procente in trimestrul al doilea, fata de trimestrul anterior. Totusi, economia britanica nu a avut parte de acelasi succes, contractandu-se cu 0.8 procente.

"Dimensiunea sectorului bancar britanic si nivelul admis de guvern pentru creditare, cat si nivelul speculativ la care a ajuns piata imobiliara, au lasat economia britanica foarte expusa", a declarat Vince Cable, purtator de cuvant al Liberal Democratilor britanici.

Erik Nielsen, economist sef la Goldman Sachs Londra a explicat: "Daca ne uitam la Europa si Statele Unite, mai toata lumea a avut un al doilea trimestru cu rezultate peste asteptari. Mai putin Marea Britanie".

Cresterea consumului, nivelul cheltuielilor publice dar si marirea cererii de exporturi au ajutat cele mai mari economii din zona euro sa aiba o crestere de 0.3 procente in aprilie, mai si iunie, conform datelor facute publice de birourile de statistica german si francez.

Grecia si Portugalia au crescut, de asemenea, cu 0.3 procente in al doilea trimestru, in vreme ce Austria si Belgia au avut o scadere de 0.4 procente, Italia de 0.5 procente iar economia olandeza de 0.9 procente.

Tarile Europei de Est, din afara zonei euro, au suferit o adancire a recesiunii. Ungaria s-a contractat cu o rata anuala de 7.6 procente in cel de-al doilea trimestru.

Multi economisti au declarat ca se asteapta ca zona euro sa-si revina la cresteri in cel de-al treilea trimestru, desi au avertizat ca riscul de somaj, nivelul slab de creditare si finalizarea programelor de sprijin al economiei pot determina in continuarea efecte negative.

In Germania, insa, ministrul economiei, Karl Theodor zu Guttenberg, a declarat ca tara sa a reusit sa treaca peste cea mai dura recesiune din perioada postbelica.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#zona euro, #Germania, #Franta, #cresteri economice, #sfarsitul recesiunii , #stiri economice