Presa internationala: Marea Britanie, ultima mare economie in recesiune

Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 09:02
1601 citiri
Presa internationala: Marea Britanie, ultima mare economie in recesiune

Marea Britanie continua sa ramana blocata intr-o recesiune record insa economistii prognozeaza o reintoarcere la cresterea economica inainte de finalul anului.

Economia britanica s-a contractat cu 0.3 procente in cel de-al treilea trimestru, in comparatie cu trimestrul anterior, se arata in datele statistice oficiale, citate de AFP.

Cifrele actuale sunt mai bune decat cele estimative, anuntate initial, cand parea ca economia britanica s-a contractat cu 0.4 procente intre iulie si septembrie.

"Datele privind PIB-ul pe cel de-al treilea trimestru in Marea Britanie arata o imbunatatirea minora a situatiei, in linia asteptarilor", a declarat economistul Charles Davis, la Centrul de Cercetari Economice si de Afaceri. "Mai sunt pasi de parcurs insa pana se atinge iesirea din recesiune, in linie cu zona euro".

Zona euro, Franta, Germania, Japonia si Statele Unite, si-au reluat cu toate cresterea economica, reusind sa depaseasca cea mai adanca recesiune de la sfarsitul anilor '30, pana in prezent.

Marea Britanie insa, suferind de un somaj ridicat si de un nivel ridicat al datoriei publice, urmeaza sa organizeze alegeri generale la mijlocul anului viitor cand, cel mai probabil, guvernul actualului prim-ministru, Gordon Brown, va pierde in fata opozitiei conservatoare.

Analistii considera ca pierderea puterii este datorata in principal situatiei economiei britanice - economie care s-a contractat timp de 6 trimiestre consecutiv, fiind astfel cea mai indelungata perioada in care Anglia a stat in recesiune.

Datele legate de PIB, pe baza trimestriala, sunt in concordanta cu asteptarile analistilor. Actualul PIB a inregistrat o scadere de 5.1 procente fata de perioada similara a anului trecut.

Totusi, pietele au fost socate luna trecuta cand analistii au pblicat prognozele legate de scaderea in continuare a PIB-ului, dat fiind faptul ca sentimentul general astepta o reintoarcere la cresterea economica.

"Vestea buna este ca PIB-ul Marii Britanii s-a contractat cu o rata infima, mult mai mica decat se estima initial in cel de-al treilea trimestru", a declarat economistul Howard Archer, de la IHS Global Insight.

"Aceasta este o veste buna si pentru noi, economistii, deoarece arata ca am avut dreptate intr-un mod considerabil prognozand ca economia britanica nu se va intarce la crestere. Totusi, vestea proasta este ca in continuare Marea Britanie este in recesiune".

Majoritatea prognozelor indica o reintoarcere pe crestere catre finalul anului, in cel de-al patrulea trimestru.

Definitia tehnica a recesiunii presupune doua sau mai multe trimestre consecutive in care cresterea economica este negativa, in comparatie cu trimestrul anterior.

Cu toate ca Statele Unite au iesit oficial din recesiune, datele statistice arata ca economia americana a crescut, pe o scara anuala, cu 2.8 procente in cel de-al treilea trimestru, ceea ce reprezinta o corectie considerabila fata de cele 3.5 procente estimate.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#recesiune marea britanie, #efecte criza financiara, #recesiune zona euro , #stiri economice