Presa internationala: Opel, foarte aproape de preluare

Marti, 26 Mai 2009, ora 08:48

   

Presa internationala: Opel, foarte aproape de preluare
Guvernul german a anuntat luni ca se afla la cateva zile inaintea luarii deciziei privind compania care sa preia Opel de la General Motors, in conditiile in care aceasta din urma se apropie de faliment.

"Scopul nostru este sa avem o perspectiva clara pana la mijlocul saptamanii cu privire la potentialii investitori dar si in legatura cu reprezentantii americani - din partea Trezoreriei dar si din partea General Motors", a declarat un oficial guvernamental, citat de AFP.

"Aceasta saptamana va fi decisiva", a mai precizat acesta, explicand ca este planuita o gama larga de discutii cu toate partile implicate, inclusiv GM, reprezentantii guvernului american dar si reprezentanti ai altor guverne europene.

Decizia finala cu privire la cine va cumpara o parte din activitatea GM in Europa - care include Opel, Vauxhall in Marea Britanie si Saab in Suedia - va fi luata la Washington dar si la sediul central GM.

Trei cumparatori

S-au anuntat trei posibili cumparatori inca de saptmana trecuta. Acestia - Fiat, Magna si RHJ - au completat formalitatile care le-ar permite ca, in cazul achizitiei Opel, sa poata obtine imprumuturi garantate de guvernul german.

GM lucreaza acum contra cronometru, dat fiind faptul ca trebuie ca pana la 1 iunie sa convinga Trezoreria americana de faptul ca este o companie viabila pe termen lung. In masura in care nu v-a reusi, GM va fi fortata sa caute protectia legii falimentului, ca si Chrysler.

"Progresele remarcabile" facute in ultimele zile "trebuie continuate in acelasi ritm pentru a putea fi intr-o pozitie de pe care sa putem decide cum putem actiona, inainte de a fi declarat falimentul GM", a mai declarat reprezentantul guvernului german.

Cancelarul german Angela Merkel a vorbit la telefon cu primul ministru rus Vladimir Putin cu privire la oferta Magna, dupa care a discutat cu Frank Stronach, proprietarul companiei dar si cu directorul executiv al acesteia.

Merkel urmeaza sa se intalneasca cu Sergio Marchionne, presedintele Fiat, mari la Berlin pentru a purta discutii similare, legate de preluarea GM Europe.

Reprezentantii guvernului american si ai landurilor germane in care Opel are fabrici se vor intalni, de asemenea, intr-o consfatuire care va dura "pana tarziu in noapte, daca va fi necesar", conform unei surse din interior.

Fiat doreste sa combine operatiunile GM din Europa si din America Latina cu Chrysler, in care detine o participatie de 20 de procente, pentru a construi al doilea, cel mai mare producator auto mondial.

Compania canadiana de componente auto, Magna, liciteaza impreuna cu GAZ, compania auto detinuta de magnatul rus Oleg Deripaska si cea mai mare banca de credite din Rusia, Sberbank.

Cel de-al treilea ofertant, RHJ International, este partial detinut de grupul de investitii Ripplewood si detine deja participatii in companii precum Niles si Aseshi in Japonia, Honsel in Belgia si Columbia Music Entertainment.

Favorizata de catre autoritatile germane pare a fi compania Magna care asambleaza deja sub licente Saab, BMW si Mercedes si care s-a oferit sa cumpere Chrysler de la Daimler in 2007.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1654 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor