Presa internationala - PIB-ul american in trimestrul 3, dezamagitor

Miercuri, 23 Decembrie 2009, ora 08:59
1367 citiri
Presa internationala - PIB-ul american in trimestrul 3, dezamagitor

Economia americana a inregistrat un avans de 2.2 procente in cel de-al treilea trimestru, dupa cum se poate constata din cifrele guvernamentale facute publice marti, desi estimarea pentru PIB a suferit o scadere pana la 2.2 procente.

Scaderea in estimarea PIB-ului, care luna trecuta era la 2.8 procente, vine pe fondul unei contributii slabe din mediul de investitii dar si pe o scadere a cheltuielilor de consum, anunta AFP.

Raportul confirma insa ca cea mai puternica eonomie a lumii a revenit pe crestere pozitiva in perioada iulie - septembrie, dupa patru trimestre consecutive de contractie de scadere.

Modificarea estimarilor Departamentului de Comert indica faptul ca impulsul economiei in cel de-al treilea trimestru a fost mia slab decat se anticipa, sugerand ca revenirea economica ar putea avea loc intr-un ritm lent.

"Refacerea economica se intampla insa aceste cifre ridica temeri cu privire la puterea economiei dar si cu privire la revenirea pietii muncii", a declarat Augustine Faucher dela Moody's Economy.com.

"Urmatoarele cateva trimestre vor fi dure. Economia isi va relua expansiunea insa cu ezitari. Impulsul generat de stimulii financiari se evaporeaza, programul guvernamental Rabla va conta in vanzarea de noi vehicule iar mediul de afaceri si consumatorii vor ramane problematice".

Raportul indica o crestere in sectorul de productie, mai ales in cel auto unde stimulii financiari au marit vanzarile in august. Productia de automobile a reprezentat 1.45 procente din PIB-ul celui de-al treilea trimestru in Statele Unite.

Scott Brown, economist sef la Raymond James & Associates, a declarat ca raportul a fost "putin dezamagitor" si sugereaza ca "cererea domestica este destul de slaba". Brown a explicat si ca se asteapta la o crestere de cel putin 4 procente in actualul trimestru insa a precizat ca mare parte din aceasta crestere estimata se va baza pe refacerea stocurilor, nefiind un indicator al consumului real in aceasta perioada.

Cu privire la economia din 2010, Brown considera ca aceasta ar putea creste cu aprozimativ 3 procente, pe o baza anuala, "ceea ce e bine, dupa datele istorice, insa nu este suficient pentru a reduce rata somajului considerabil". "Va mai trece ceva timp pana cand economia americana va reveni la forta initiala".

Raportul pentru PIB pe cel de-al treilea trimestru indica investitiile din mediul de afaceri in crestere cu 5 procente, procent modificat fata de asteptarile de 8.4 procente. Cheltuielile consumatorilor, care reprezinta partea cea mai importanta din activitatea economica americana, au crescut cu doar 2.8 procente, fata de cele 2.9 procente estimate.

Cheltuielile guvernului federal sunt in crestere cu 8 procente in cel de-al treilea trimestru insa institutile de stat si guvernele locale au cheltuilei in scadere cu 0.6 procente.

Raportul privind PIB-ul a fost prezentat intr-o forma finala, dupa doua estimari anterioare, dintre care prima a indicat o crestere surprinzatoare de 3.5 procente.

Aceasta estimare a fost modificata negativ de doua ori, pe baza noilor date, ajungand in cele din urma la cifra actuala de 2.2 procente, dupa o corectie a estimarii initiale de peste 40 de procente.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#PIB Statele Unite, #refacere economica USA, #efecte criza mondiala , #stiri economice